Rezidenţiat în sistem austriac la Galaţi

Rezidenţiat în sistem austriac la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Toţi absolvenţii de Medicină vor avea acces la rezidenţiatul în medicină generală, cu o durată de trei ani *

Cei 50 de studenţi care vor absolvi anul viitor Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi vor avea acces la sistemul austriac de rezidenţiat.

Detalii privind modul în care este reglementat acest ciclul de studii, potrivit ultimelor modificări legislative, ne-a oferit decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, prof. dr. Aurel Nechita (foto).

„Am condus o echipă de rectori de facultăţi de medicină care, în luna august, au finalizat un text al unei ordonanţe de urgenţă privind rezidenţiatul. Şi în acea ordonanţă sunt două lucruri noi la care am ţinut Primul este descentralizarea, astfel încât rezidenţiatul să se dea în toate centrele universitare, nu numai în două-trei.”.

„Intră în vigoare în toamna viitoare, pentru că legea spune că nu poţi schimba regulile cu mai puţin de un an înainte de viitorul examen. Asta înseamnă că începând din noiembrie 2010 şi la Galaţi se va putea da rezidenţiatul”, a precizat dr. Nechita.

Acest lucru nu înseamnă că şi subiectele vor fi stabilite la Galaţi.

„Bineînţeles va fi o formă naţională a examenului - cum e spre exemplu bacalaureatul - cu subiecte elaborate de o comisei naţională. Important este şi că am introdus sistemul austriac”.

„Adică oricine are o diplomă de medicină intră automat în rezidenţiat pentru a obţine dreptul de liberă practică. Pentru că, în prezent, medicul, atunci când îşi termină studiile de licenţă, n-are dreptul de liberă practică”.

„Şi-atunci îţi pui următoarea întrebare:  dacă statul tot a investit bani în el şase ani, nu e mai bine să mai investească încă trei ani, dar să ştie că acel absolvent practică medicina?”.

„În momentul de faţă peste 1.200 de medici nu profesează pentru că n-au intrat în rezidenţiat. Evident, cine va dori, va da examen pentru specialităţi. Dar dacă nu va reuşi, se va întoarce la acest stagiu modular de trei ani de rezidenţiat, destinat medicilor în medicină generală”.

„Şi atunci omul acela va putea lucra oriunde. Cei 50 de absolvenţi ai noştri vor beneficia de acest sistem şi vor intra în rezidenţiat”, a mai spus decanul facultăţii gălăţene de Medicină şi Farmacie.

Evident, rezultatele bune ale studenţilor care aleg să dea concurs la rezidenţiatul pe specialităţi nu vor face decât să dea greutate facultăţii aflată în plină dezvoltare.

„Apoi, evaluarea facultăţii se va face şi în funcţie de rezultatele la rezidenţiat. De doi ani, pe primul loc în top se află Clujul. Contează câţi reuşesc dintre cei care se prezintă la examen - aşa se calculează procentul”, a mai spus prof. dr. Nechita.

Citit 1208 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.