O familie de aur a Galaţiului/ Îndrăgostiţi la prima vedere, împreună de 50 de ani

O familie de aur a Galaţiului/ Îndrăgostiţi la prima vedere, împreună de 50 de ani
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Iubirea şi toleranţa sunt secretele unei "căsnicii de aur", spune cuplul despre care scriem astăzi * "Cred că multe divorţuri ar putea fi evitate dacă cei doi parteneri s-ar gândi de două ori înainte dacă merită făcut pasul"


Valentina şi Andrei Epuraru trăiesc împreună, de 52 de ani, o frumoasă poveste de iubire. S-au cunoscut în 1962 pe strada Domnească, printr-un prieten comun. "A fost dragoste la prima vedere", spune Andrei Epuraru. "Era înăltuţ, blondin, şmecheraş, dar şi foarte atent, totodată", adaugă Valentina Epuraru. Doar câteva zile mai târziu, tinerii s-au reîntâlnit în Parcul Eminescu. Ea mergea la Central, pentru a vedea un film, el se afla din întâmplare prin apropiere. "Mi-am spus în gând că ea va fi soţia mea", îşi aduce aminte bărbatul.

Ultima zi de vară, întâia zi de căsătorie

Doi ani mai târziu, pe 30 august 1964, exact în ziua în care Valentina Epuraru a primit repartizarea pe postul de educatoare, au avut şi nunta. A fost mai mult un eveniment în familie, în curtea casei socrilor mici. Pentru că mirele era din Tecuci şi lucra şi ca asistent medical într-o comună din apropiere, Valentina Epuraru a obţinut şi ea un post în acelaşi loc.

Doar un an mai târziu, Andrei Epuraru şi-a găsit un post la dispensarul din Tuluceşti. Neputând trăi despărţiţi, soţia sa a depus la minister un dosar de transfer. Deşi îndeplinea toate condiţiile, dosarul nu i-a fost aprobat. "Când am văzut că nu există înţelegere din partea autorităţilor, am părăsit profesia şi am găsit un post de contabilă, tot la Tuluceşti. Eu absolvisem Şcoala Pedagogică de şase ani din Galaţi. Încet, încet, am reuşit să ajungem amândoi cu serviciul în Galaţi, de unde am şi ieşit la pensie. El în 2002, eu în 1999", mai spune gălăţeanca.

Reţeta unei nunţi de aur

În timp ce numărul divorţurilor creşte de la o lună la alta, iar unele cupluri ajung să se destrame chiar şi după doar câteva luni de la nuntă, a trăi împreună pentru jumătate de secol lângă acelaşi om pare o performanţă din ce în ce mai greu de atins. Soţii Epuraru spun că pentru ei ultimii 50 de ani au trecut mult mai repede decât şi-ar fi dorit. Au împreună o fată, plecată de ani buni în Canada, unde lucrează ca psiholog. Unul dintre puţinele lor regrete este că nu se pot bucura aşa cum şi-ar dori de cei doi nepoţi.

"Soţul meu a fost mereu un om iubitor şi indulgent. Ne-am tolerat unul pe altul şi fiecare a avut sarcinile sale în căsnicie. Pe lângă faptul că ne iubim, cred că secretul unei bune înţelegeri este să te completezi unul pe altul. Şi fata noastră ne-a adus multe bucurii, ceea ce a contribuit la fericire", spune Valentina Epuraru. "N-am dat o palmă în viaţa mea. Nici să fi înjurat nu-mi amintesc s-o fi făcut. Ne-a plăcut mult şi încă ne place să călătorim", spune şi soţul ei.

Sfaturi pentru cei tineri

Deşi fiecare relaţie trebuie să-şi urmeze propriul său drum, există câteva lucruri despre care soţii Epuraru sunt de părere că ar trebui să constituie temelia oricărei căsnicii. "Iubirea trebuie să stea la baza oricărei căsnicii. Nu trebuie să lipsească nici respectul reciproc. În permanenţă trebuie să te pui şi în locul celuilalt, pentru a înţelege mai bine lucrurile. E important şi ca deciziile care contează în cuplu să fie luate împreună. Astfel, poţi mai uşor să fii unit la bine şi la rău", îi sfătuieşte Valentina Epuraru pe tinerii care vor să facă marele pas.

Bineînţeles, soţul ei vine cu propriile completări. "Cred că multe divorţuri ar putea fi evitate, dacă cei doi parteneri s-ar gândi de două ori înainte, dacă merită făcut pasul. Nu trebuie să te căsătoreşti doar la un mic impuls, fără să ştii dacă ai şi cele necesare. Şi lipsurile materiale duc la probleme într-o căsnicie. Oricum, în ziua de azi, cred că lucrurile au mers un pic cam departe. Nouă ne-a plăcut să punem în casă banii la comun. Bineînţeles, dacă vezi că celălalt profită, trebuie să iei măsuri", este de părere Andrei Epuraru.

Pentru performanţa de a ajunge la nunta de aur, cei doi au fost recompensaţi de municipalitatea gălăţeană în luna septembrie. Diploma dată stă la loc de cinste pe masa din sufragerie, alături de pozele fetei, ginerelui şi ale nepoţeilor.

CITEŞTE ŞI: Povestea frumoasă a unor sportivi: Familia Asandei, mereu în mişcare

Citit 1023 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 20:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.