Etnobotanicele cu OTRAVĂ de şobolani bagă în spital zeci de tineri gălăţeni

Etnobotanicele cu OTRAVĂ de şobolani bagă în spital zeci de tineri gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Medicii spun că efectele secundare sunt extrem de grave * Autorităţile vorbesc despre o adevărată filieră de distribuţie şi consum


O nouă metodă de preparare a etnobotanicelor face ravagii printre adolescenţii din judeţul Galaţi. Medicii din unităţile de primiri urgenţe spun că numărul tinerilor ajunşi în stare gravă la spital a crescut de câteva ori în ultimele săptămâni.

"Sunt mama unui băiat de 18 ani, care nu poate să mai meargă la şcoală din cauza etnobotanicelor. În situaţia mea sunt zeci de alţi părinţi, cărora le este însă ruşine să vorbească despre dramele prin care trec copiii lor. Am descoperit întâmplător că băiatul meu fumează aceste ierburi. A ajuns acum de nerecunoscut. Refuză să mai comunice cu mine, doarme îmbrăcat, nu mai ştie de el. A uitat chiar şi să mai pronunţe cuvântul mamă", îşi începe mărturia mama unui adolescent din Galaţi, a cărui viaţă a fost distrusă de etnobotanice.

"Se întâmplă în aproape toate şcolile"

Potrivit femeii, băiatul refuză să spună de unde a făcut rost de aceste droguri. "Am aflat că le ia chiar de la unii colegi din şcoală. Ştiu că se întâmplă aproape în toate şcolile gălăţene. La început le dau pliculeţe cu împrumut, după care îi obligă să devină distribuitori pentru a-şi putea plăti datoriile."

 

 

"Ştiu mulţi părinţi care au ajuns să-şi retragă copiii de la şcoli, pentru a nu-i mai lăsa la cheremul traficanţilor. Ştiu că se întâmplă şi la ţară, unde distribuitorii sunt mult mai îndrăzneţi. Cu un salariu minim pe economie, trebuie apoi să-i asigurăm copilului un tratament care costă 900 de lei pe lună", mai spune femeia.

Spitalele, luate cu asalt

După scoaterea din legalitate a produselor etnobotanice, numărul cazurilor care ajungeau la camerele de gardă ale spitalelor erau, în medie, de 12-14 pe lună. În doar primele două săptămâni din 2015, însă, la Spitalul Judeţean din Galaţi au fost înregistrate 44 de astfel de cazuri, mult mai grave decât de obicei. "Sunt în general tineri. Aceste droguri le pun viaţa în pericol. Sunt mult mai agresive pentru organism. Dacă până de curând efectele adverse ale etnobotanicelor erau în general probleme respiratorii şi cardiovasculare, acum se adaugă şi efecte neurologice severe. La teste, nu am putut determina despre ce drog este vorba", a declarat dr. Angel Trifan, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean.

Majoritatea tinerilor consumatori de etnobotanice ajung la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi. "Numai în ultima gardă am avut şapte astfel de cazuri. Sunt tineri de 15 până la 20 de ani. Ajung într-o stare deplorabilă, fără control asupra propriei persoane, iar uneori fără a-şi putea ţine echilibrul. Sunt afectaţi fizic şi psihic. Aceste substanţe nu apar la analize, testele toxicologice sunt negative. După ce îi tratăm, cam într-o săptămână pot fi consideraţi curaţi. Dar consumul cronic reapare şi sunt pacienţi care spun că iau de ani de zile, iar afectarea cerebrală este semnificativă. Majoritatea renunţă la şcoală, sunt separaţi de familie, unii au părăsit domiciliul, iar părinţii au foarte puţin control asupra lor”, a precizat dr. Oana Hănuţ, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie.

Otravă de şobolani în ţigară

Autorităţile spun că la baza acestei situaţii nu ar sta un nou drog, ci mai mult modul de preparare a etnobotanicelor. Noua metodă începe prin cumpărarea de pe internet a unor îngrăşăminte chimice. Firmele care le distribuie au sediile de bază în SUA sau China, iar pesticidele pot fi cumpărate fără nicio restricţie. Îngrăşămintele sunt amestecate cu diverse plante cumpărate de la plafar, la care se adaugă acetonă sau otravă pentru şobolani. Amestecul este lăsat o săptămână la macerat, după care este pus în pliculeţe. "Un astfel de pliculeţ costă în jur de zece lei. Amestecul astfel obţinut este foarte toxic. În urmă cu doar câteva zile, un tânăr a ajuns la spital, după ce a fumat etnobotanice cu o concentraţie prea mare de otravă. Acum starea lui este gravă, iar medicii nu sunt prea optimişti în privinţa şanselor pe care le are", a precizat Angela Mihaela Ene, şefa Centrului Antidrog Galaţi.

Citeşte şi: Coşmarul din umbra viselor prefabricate/ Zeci de adolescenţi gălăţeni, distruşi de etnobotanice

Citit 16518 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Ianuarie 2015 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.