Unii copii vin la şcoală doar pentru corn şi lapte
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Unii copii vin la şcoală doar pentru corn şi lapte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cele două şcoli din Priponeşti şi Ciorăşti învaţă în prezent 267 de elevi. iar 11 profesori, şase învăţători şi patru educatori se ocupă de educaţia copiilor din comună. Cu mici excepţii, majoritatea cadrelor didactice fac naveta între Tecuci sau alte localităţi învecinate şi Priponeşti. Nu a fost însă întotdeauna aşa. În urmă cu doar zece ani, toţi profesorii locuiau în Priponeşti, potrivit primarului Lucian Borza. "Acum, doar un singur profesor, care este în prag de pensionare, mai stă în Priponeşti", spune edilul.

Daniel Botezatu predă istoria la Priponeşti de zece ani. De doi ani este directorul şcolii din Priponeşti şi al celei din Ciorăşti. "La început, ca absolvent, o catedră în mediul rural este cam tot ce poţi obţine. Încerci un an şi, dacă îţi place, poţi rămâne în învăţământ. Salariul unui debutant este în jur de 900 de lei. De aceea contează mult dacă primăria decontează sau nu naveta profesorilor. La Priponeşti, acest lucru se întâmplă, din fericire. Altfel, cred că unii dintre profesori ar fi renunţat. În timp, noi chiar am reuşit să formăm un colectiv. Pot spune că suntem prieteni, nu doar colegi, ceea ce contează foarte mult. Majoritatea profesorilor de aici sunt relativ tineri, au până în 40 de ani", spune Daniel Botezatu.

În ciuda relaţiilor de amiciţie care s-au format între profesori, şcolile din Priponeşti se zbat pentru supravieţuire. Numărul elevilor scade de la un an la altul, ceea ce în scurt timp va face problematică funcţionarea ambelor şcoli. Fiind o comunitate săracă, unii elevi sunt motivaţi să vină la şcoală pentru porţia de lapte şi corn, adesea singura lor masă din zi. Mai mult, din cauza numărul insuficient de copii, profesorii sunt nevoiţi să predea în clase mixte, ceea ce afectează calitatea actului didactic. În afară de un laborator informatic dotat în urmă cu şapte ani, în şcoli nu găsim nici săli de sport şi nici laboratoare de fizică şi chimie.


CITEŞTE ŞI: CORNUL ŞI LAPTELE gălăţean, o afacere de 5,3 milioane de euro

Citit 1824 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.