În şcoli, mere în loc de miere

În şcoli, mere în loc de miere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevii din clasele I-VIII din unităţile de învăţământ public şi privat urmează să primească zilnic cel puţin un măr, în limita a 0,3 lei pe copil.

Ordonanţa de urgenţă nr. 24 / 2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 martie 2010.

Astfel, cei peste 50.000 de elevi gălăţeni de ciclu primar şi gimnazial vor primi, pe lângă laptele şi cornul din celălalt program guvernamental, câte un fruct.

Licitaţie cu tot tacâmul

Copiii care frecventează învăţământul primar şi gimnazial nu vor mai primi, însă, miere, aşa cum au promis guvernanţii că se va întâmpla din acest an.

Astfel, ordonanţa nr. 24 specifică faptul că, în 2010, fondurile necesare achiziţionării merelor se asigură din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aprobate de Legea bugetului de stat pe 2010 pentru mierea de albine.

Din 2011, sumele necesare se suporta din bugetele locale ale judeţelor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz.

La fel ca în programul „Laptele şi cornul”, consiliile judeţene şi/sau locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz, sunt responsabile de organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor cu furnizorii, monitorizarea şi controlul distribuţiei fructelor.

Ca urmare, nu se ştie exact de când vor primi copiii fructe.

Sănătatea, înainte de toate

Programul urmăreşte să creeze obiceiuri alimentare sănătoase în rândul tinerilor, având în vedere cifrele care arată că obezitatea infantilă este în creştere.

La fel îşi propune şi măsura prin care chioşcurile deschise în incinta şcolilor şi cele aflate la maxim 50 metri de perimetrul unităţii de învăţământ nu pot comercializa produse de tip fast-food sau cu un conţinut mare de zahăr ori grăsime.

Citit 861 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.