Într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) îl acuză pe Primarului Capitalei, Sorin Oprescu, că prin declaraţiile sale publice, făcute în cursul unor emisiuni televizate, apără ilegalităţile comise la autorizarea clădirii Cathedral Plaza din Bucureşti.
„Domnul Primar General vorbeşte din 2013 de grija pe care o are pentru Catedrala Sf. Iosif, povestind mereu despre specialiştii care îi spun că nu se poate demola edificiul ilegal, neprezentând niciun studiu în acest sens, se arată în scrisoare deschisă a ARCB. Îi răspundem domnului Primar că la cabinetul dânsului este înregistrată traducerea în limba română a Studiului realizat de compania germană Luxemburger Team GmbH, «Cathedral Plaza Bucureşti, Studiu pentru dezmembrarea clădirii Cathedral Plaza şi estimarea orientativă a costurilor pentru măsurile necesare». Concluziile acestui studiu sunt clare: construcţia ilegală Cathedral Plaza poate fi desfiinţată fără a pune în pericol Catedrala Sf. Iosif, iar costurile acestei operaţiuni se ridică la suma maximă de 7.389.180 de euro”.
Recent, ARCB a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere penală împotriva lui Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, cât şi a unor angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti. Aceştia sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici şi de abuz în serviciu, referitor la refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia.
„Grupul infracţional urmăreşte cu consecvenţă obţinerea unui câştig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informaţiilor din piaţă), prin menţinerea acesteia în fiinţă şi eventuala sa punere în funcţiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior”, se arată în plângerea penală.
ARCB îi solicită ferm primarului Sorin Oprescu să renunţe la atitudinea duplicitară, să respecte supremaţia Justiţiei, să pună de îndată în executare sentinţa de demolare nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456/2013 a Curţii de Apel Ploieşti, care dispune: “Tribunalul (...) în numele legii hotărăşte (...) obligă pe pârât (nn. Primarul Municipiului Bucureşti) să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza (...) Dispune obligarea pârâtului (nn. Primarul Municipiului Bucureşti) la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif”.
(P)