SFAT pentru septuagenari: 30 de minute de mişcare reduc riscul de mortalitate

SFAT pentru septuagenari: 30 de minute de mişcare reduc riscul de mortalitate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O jumătate de oră de exerciții fizice pe zi ar fi la fel de benefică pentru septuagenari, în termeni de longevitate, ca şi renunțarea la fumat, arată un studiu publicat în revista British Journal of Sports Medicine.

„Activitatea fizică, intensă sau moderată, practicată ca mod de petrecere a timpului liber, se asociază în mod semnificativ cu scăderea mortalităţii din indiferent ce cauză”, spun cei doi cercetători norvegieni care au semnat studiul bazat pe analizarea stării de sănătate a 16.000 de bărbaţi născuţi între 1923 şi 1932. Aceştia au fost solicitaţi să răspundă unor întrebări, în 1972 şi 1973, iar, apoi, 6.000 dintre ei, încă o dată, în anul 2000. Bărbaţii au fost ţinuţi sub observaţie medicală până în 2011. A fost luat în considerare nivelul de activitate fizică al participanţilor la studiu, atât din punct de vedere al duratei săptămânale (nicio activitate, sub o oră, de la una la două ore şi peste trei ore pe săptămână), cât şi legat de intensitatea cu care a fost practicat sportul (uşoară, medie sau ridicată).

Cercetătorii au ajuns la concluzia că 30 de minute de exerciţii fizice practicate şase zile pe săptămână se asociază cu „reducerea riscului de mortalitate” în medie cu circa 40%, în cazul septuagenarilor. Practicarea a cel puțin trei ore de sport pe săptămână duce la o prelungire a „speranţei de viaţă cu cinci ani” față de sedentarism, potrivit studiului apărut vineri. „O activitate fizică susţinută este la fel de benefică în acest caz ca şi renunțarea la fumat pentru scăderea mortalităţii din indiferent ce cauză”, subliniază cei doi autori, Ingar Holme şi Sigmund Alfred Anderssen, specialişti în medicină sportivă la Şcoala norvegiană de Ştiințe ale Sportului din Oslo.

Citit 1291 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2015 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.