TINERII ŞI ORAŞUL/ Cele două maluri ale Prutului s-au unit la Chişinău. Gălăţenii, solidari cu moldovenii

TINERII ŞI ORAŞUL/ Cele două maluri ale Prutului s-au unit la Chişinău. Gălăţenii, solidari cu moldovenii
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Unirea Basarabiei cu România a fost, dintotdeauna, un ideal naţional pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. În 1812, acest ideal a fost şters prin pacea ruso-turcă de la Bucureşti, care a pecetluit anexarea întregului teritoriul dintre Prut şi Nistru, ulterior numit Basarabia, Imperiului Ţarist. Oamenii de pe cele două maluri ale Prutului nu aveau de unde să ştie cursul României Mari, care într-un final a fost ruptă în bucăţi de marile puteri sovietice.

La 203 ani de la semnarea tratatului dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Rus, în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău s-au adunat peste 25.000 de unionişti scandând "Unirea", "Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!", "Noi suntem români",  "Armata rusă afară!" şi "Rusia, nu uita: Basarabia nu-i a ta!".

Autorităţile din Basarabia au fost la cheremul guvernanţilor de la Chişinău şi au executat ordinul de a bloca orice grup de protestatari care se deplasa organizat spre capitala Moldovei. Autocare din toate colţurile Basarabiei, dar şi din peste zece oraşe ale României au fost verificate de poliţişti, unele dintre ele fiind obligate să renunţe la deplasare. Totuşi organizatorii, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012, au susţinut oamenii care s-au îndreptat spre Chişinău, pentru manifestaţie.

Gălăţenii, solidari cu moldovenii

Printre cei prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au fost şi membrii Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Filiala Galaţi. Unioniştii gălăţeni au susţinut cu vehemență sloganul "Aducem Dreptate prin Unire" şi au menţionat că oraşul Galaţi trebuie să fie alături de Basarabia, mai ales că se află la doar câteva minute de nedreapta graniță.

”Gălăţenii prezenţi la miting au contribuit la o bună organizare a evenimentului, începând cu pregătirea materialelor destinate participanţilor la miting, până la asigurarea transportului. Dar cea mai importantă datorie a noastră  a fost să fim în rândul manifestanţilor pro-Unire şi să scandăm alături de fraţii basarabeni. Noi avem un sigur regret: Acţiunea 2012, filiala Galaţi a venit la Chişinău într-un număr foarte mic, din cauza obligativităţii paşapoartelor. Noi insistăm de ceva timp asupra excluderii acestei legi, aşa cum este firesc. Sperăm că autorităţile vor lua atitudine", mărturiseşte Laurenţiu Vasile, coordonator Acţiunea 2012, Filiala Galaţi.

Marele absent a fost prezent

Liderul Platformei Unioniste, cetăţeanul român George Simion, expulzat pentru cinci ani din Republica Moldova, fără vreo justificare clară, a fost în gândurile tuturor celor veniţi în piaţă. Mitingul organizat cu ocazia celor 203 ani de la primul rapt al Basarabiei a fost unul dintre cele mai ample manifestaţii desfăşurate în ultima perioadă la Chişinău.

Cântecele patriotice şi un tricolor imens au apropiat şi mai mult cele două state româneşti. Deşi instituţiile publice de la Chişinău vorbeau în repetate rânduri despre posibile violenţe, mitingul a avut un caracter paşnic şi civilizat.

Următorul eveniment major al unioniştilor va avea loc pe 5 iulie, sub forma unei Mari Adunări Naţionale.

Citit 1367 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2015 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.