“Naşu’”, un bilet te rog! Anunţul făcut de CFR Călători

“Naşu’”, un bilet te rog! Anunţul făcut de CFR Călători
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pasagerii CFR Călători ar putea să achiziţioneze bilete direct din tren în urma implementării unui proiect destinat combaterii călătoriei frauduloase.

Cu alte cuvinte, şeful de tren va avea o tabletă şi o imprimantă pentru emiterea legitimaţiilor de călătorie pentru pasagerii care nu şi-au achiziţionat bilete din timp. Imprimanta este termică, nu foloseşte consumabile.

Biletul eliberat în tren conţine toate elementele de călătorie, respectiv distanţă, destinaţie şi preţ. Biletele se stochează în baza de date locală. Ele pot fi şi transmise, întrucât tableta poate avea încorporat un SIM al unui operator de telefonie mobilă, astfel încât datele se pot transmite automat către serverul central al CFR Călători pentru ca personalul de conducere să ştie în orice moment câte bilete s-au vândut în trenul respectiv.

O altă facilitate pe care o oferă sistemul este verificarea biletelor vândute on-line. Călătorul îşi cumpără bilet de pe internet şi se prezintă în tren cu un ID. Șeful de tren introduce în dispozitiv ID-ul sau numele călătorului, şi astfel, pe ecran, îi apar datele de pe bilet.

Facilitatea de a verifica biletul on-line face ca sistemul de vânzare pe internet să-şi reducă timpul de emitere. Biletele on-line se emit, în prezent, cu 12 ore înainte de plecarea trenului. Cu ajutorul acestui sistem se pot achiziţiona bilete on-line şi cu o oră înainte de plecarea trenului.

Proiectul se află deja în testare pe cele patru trenuri de viteză (Trenurile Litoral) care circulă spre Marea Neagră, potrivit agerpres.ro, care a citat un oficial din cadrul companiei.

Proiectul vânzării legitimaţiilor de călătorie în trenurile CFR Călători este dezvoltat de Informatica Feroviară, care a realizat softul, împreună cu compania publică de transport pe calea ferată.

Zilnic, circulă aproximativ 1.400 de trenuri. Şi zeci de călători sunt depistaţi fără bilet.

Sursa foto: agerpres.ro

Citit 2488 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iunie 2015 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.