Tulburările de somn cresc riscul de a face accident vascular

Tulburările de somn cresc riscul de a face accident vascular
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tulburările de somn ar trebui incluse în aceeaşi categorie de factori de risc alături de fumat, lipsa activităţilor fizice şi alimentaţia deficitară, se arată într-un studiu iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii estimează că riscul de accidentelor vasculare cerebrale creşte (AVC) de patru ori în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn.

Profesorul Valery Gafarov, din statul american Texas, reaminteşte rata ridicată a mortalităţii ce a fost asociată cu maladiile cardiovasculare, de aproape 50 la sută în cazul deceselor premature, iar 80 la sută dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic şi AVC. Ipoteza cercetătorului american se bazează pe o legătură foarte puternică între tulburările de somn şi dezvoltarea riscului cardiovascular.

Studiul a examinat relaţia dintre tulburările de somn şi riscul pe termen lung de criză cardiacă şi AVC, pe un eşantion de 657 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, fără antecedente medicale, care au fost monitorizaţi timp de 14 ani. Calitatea somnului a fost evaluată la debutul studiului, în 1994, folosind Scala Jenkins. Pe durata studiului, cercetătorii au remarcat faptul că 63 la sută dintre participanţii care au suferit o criză cardiacă sufereau şi de tulburări de somn. Aceste tulburări de somn au fost asociate la rândul lor cu anxietate, depresie, epuizare şi stres.

Citit 1450 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.