Anna Burtea, directorul executiv al Fundaţiei "Inimă de Copil". Sute de copii gălăţeni ajutaţi în doar un an

Anna Burtea, directorul executiv al Fundaţiei "Inimă de Copil". Sute de copii gălăţeni ajutaţi în doar un an
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ce şanse au copiii de nota zece, care învaţă la lumina lămpii, pentru care şcoala devine un lux pe care părinţii lor nu şi-l pot permite? Copii pentru care ghiozdanul, hăinuţele şi încălţările de şcoală sunt la fel de dorite ca un prânz pe săturate? Răspunsurile ni le-a oferit dr. Anna Cristina Burtea, directorul executiv al Fundaţiei "Inimă de Copil", care recent a câştigat cu proiectul „Un Sat – Un copil” premiul I, la Secţiunea „Educaţie, Învăţământ, Cercetare”, la Gala Societăţii Civile.

- Câţi copii merg la şcoală datorită sprijinului Fundaţiei "Inimă de Copil"?

- În anul şcolar 2014-2015 au fost peste 200 de copii pe care i-am susţinut în programe pentru educaţie la nivelul judeţului: peste o sută în patru centre de zi din judeţ, aproape 60 în programe de consiliere pentru prevenirea abandonului şcolar şi peste 50 prin burse speciale. Cele mai multe au fost burse pentru rezultate şcolare excepţionale ale unor copii cu puţine posibilităţi materiale acasă, în satele judeţului. Până la sfârşitul anului 2015 li se vor alătura încă alţi 15, cel puţin, care vor primi burse. În programele noastre sunt, în special, copii din Micro 20, Barboşi şi Cătuşa din Galaţi, dintr-un cartier sărac din Tecuci, din comunele Pechea, Frumuşiţa, Corni, dar şi din alte 25 de sate din judeţ.

- Ce şanse ar fi avut fără „Inimă de Copil”?

- Sincer, puţine. O parte dintre ei sigur nu ar mai fi fost în şcoală, alţii ar fi avut note mult mai mici, dar şi mai puţine cunoştinţe şi deprinderi de viaţă corecte; în multe zile probabil că nu ar fi avut mâncare suficientă acasă, s-ar fi simţit inferiori colegilor lor în multe feluri.... În cazul copiilor din clasele I-VIII, cu medii generale de nouă şi zece, din peste 25 de localităţi din judeţ, fără sprijinul nostru poate ar fi abandonat şcoala. Părinţii nu îi pot susţine. Bursele pe care le-am acordat au însemnat, uneori, o creştere cu 15-30 la sută a veniturilor familiilor.

În toamna trecută am făcut cu ajutorul gălăţenilor campania „Vreau şi eu să merg la şcoală” şi am putut să oferim rechizite şi ghiozdanele la peste 150 de copii. Din toamnă, dincolo de sprijinul cu burse, îmbrăcăminte, rechizite, vrem să începem şi programe de dezvoltare personală şi mentorat pentru ei. Trebuie să aibă aceleaşi şanse ca orice copil, sau chiar mai multe şanse, pentru că ei au, oricum, de înfruntat greutăţi materiale mari şi situaţii pe care nu le putem schimba complet, oricât am vrea. Nu putem să le schimbam total traiul de zi cu zi, casele extrem de modeste, cu sau fără curent electric sau apă curentă. Dar îi ajutăm să înveţe că ei contează ca persoane, că au frumuseţea şi unicitatea lor, că avem încredere în ei şi vrem să îi susţinem să ajungă cât de sus pot.

- Cine sunt aceşti copii?

- De exemplu, o fetiţă care a fost premiantă timp de opt ani în şcoala generala şi a ajuns la olimpiada naţională de fizică, deşi acasă învăţa la lumina lămpii, nu la lumina electrică. Dacă nu ne-am fi ocupat de ea, ar fi făcut cel mult liceul din comuna ei, nu ar fi ajuns la un liceu foarte bun din Galaţi.

Ne-a impresionat şi povestea unui băiat care, acum patru ani, a terminat clasa a VIII-a primul pe şcoala din comuna lui. Nu a putut să meargă mai departe la liceu, pentru că familia lui nu avea suficienţi bani să îl ţină la un internat sau să facă naveta. A rămas cu opt clase şi acum a plecat din ţară să muncească. Noi nu l-am cunoscut, dar ne bucurăm că putem să o ajutăm pe una dintre surioarele lui mai mici, la fel de bună la şcoală. Vrem să ne asigurăm ca ea va continua şcoala.

Merită să aflaţi şi povestea unei fetite pe care am cunoscut-o acum peste 13 ani. Am ajutat-o mulţi ani pe ea şi pe familia ei, a terminat liceul, apoi un colegiu de asistente medicale şi acum lucrează în Bucureşti. Eu cred că asta înseamnă durabilitate. Şi putem face acest lucru doar construind punţi de solidaritate între oameni, între cei care au nevoie de ajutor şi cei ce ajută.

- Cine sunt aceştia?

- Donatori persoane fizice, cei care depun în cutiuţele noastre de donaţii, cei care direcţionează doi la sută din impozitul pe venit, cei care ne-au sprijinit prin sponsorizări. Pentru întregul nostru program de educaţie şi prevenire a abandonului şcolar din ultimii doi ani trebuie să le mulţumim Şantierului Naval Damen Galaţi, BRD Groupe Societe Generale, Alewijnse Marine Galaţi, primăriilor Galaţi şi Pechea, precum şi numeroaselor şcoli cu care colaboram. Sunt extrem de mulţi cei cărora trebuie sa le mulţumim…

- Cui aţi dedica Premiul I obţinut recent la Gala Societăţii Civile?

- Celor care ne sprijină, părinţilor şi copiilor pe care îi sprijinim şi care sunt nişte eroi în lupta lor de fiecare zi, fondatorilor, colegelor şi colegilor mei din "Inimă de Copil" şi nu în ultimul rând părinţilor şi familiei mele. M-au învăţat ce este grija pentru copii şi grija pentru ceilalţi şi nu m-au lăsat niciodată să fiu nepăsătoare la cei din jur, chiar dacă am fost un copil care a avut acasă tot ce îi trebuia.

Cine este Anna Burtea

Anna Burtea are 45 de ani şi a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, un master în Strategii politice manageriale şi numeroase cursuri şi programe postuniversitare în asistenţă socială, economie socială şi atragere de fonduri europene. În Galaţi, a lucrat ca medic la Spitalul de Pediatrie, apoi la Centrul de medicină preventivă al Ministerului Transporturilor - Regionala Galaţi. Membră fondatoare a organizaţiei "Inimă de Copil", în 1999 a devenit vicepreşedinte şi coordonator de proiecte pentru copii cu infecţie HIV/SIDA, apoi director de programe, iar, din 2006, director executiv.

Citit 5907 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2015 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.