Căminele din Galaţi îşi aşteaptă studenţii. Când începe cazarea

Căminele din Galaţi îşi aşteaptă studenţii. Când începe cazarea
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În mai puţin de o lună, studenţii gălăţeni vor începe un nou an universitar, iar foarte mulţi dintre aceştia îşi pregătesc deja bagajul pentru viaţa de cămin. La dispoziţia studenţilor de la Universitatea „Dunărea de Jos” sunt şapte cămine, şase în Campusul „Alexandru Ioan Cuza” şi căminul LSG din Campusul "Ştiinţei".

Taxe accesibile pentru regia de cămin

Angajaţii Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti Galaţi sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor optime pentru studenţi. „În fiecare an, facem o igienizare completă a căminelor. Asta înseamnă pregătirea camerelor pentru cei de anul I, curăţenie, reparaţii curente şi o serie de modernizări. Anul trecut am avut în campus în jur de 2.600 de persoane, dintre care 700 au fost studenţi de anul I. Acum este prematur să vorbesc despre o cifră exactă a locurilor alocate pentru studenţii din primul an universitar, pentru că experienţele anterioare ne-au arătat că cifrele variază. Sunt studenţi precazaţi, dar care renunţă la locul lor în cămin sau care sunt exmatriculaţi din diverse motive. Dar până acum, am făcut faţă cererilor de cazare în cămin şi sperăm să continuăm la fel şi anul acesta”, ne-a declarat Bogdan Rodeanu, directorul Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti.

Taxa pentru regia de cămin urmează a fi stabilită în a doua jumătate a lunii septembrie, iar reprezentanţii Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti spun că în ultimii ani nu a variat costul. ”Taxa pentru regia de cămin nu va suporta mari creşteri. Am încercat să menţinem un plafon financiar comod pentru studenţi şi mai ales pentru părinţi. Anul trecut, studenţii bugetari au achitat 107 lei pe lună. Doar studenţii care erau cazaţi în căminele LSG şi H au plătit cinci lei în plus, pentru că au mai multe utilităţi la dispoziţie. Studenţii la taxă, de regulă, plătesc cu 100 de lei mai mult”, a precizat Bogdan Rodeanu.

Cine beneficiază de subvenţie pentru cămin

Foarte mulţi studenţi, care se încadrează în diferite categorii sociale, beneficiază de scutirea taxei pentru regia de cămin sau de condiţii speciale. „Conform legii, studenţii străini, etnici români, care au burse guvernamentale primesc subvenţii. În Galaţi, cea mai mare pondere o au studenţii basarabeni, ucraineni şi sirieni. Aceştia sunt bursieri ai statului român şi nu plătesc nimic pentru regia de cămin. Şi copiii de cadre didactice au gratuitate în cămin. Asigurăm şi persoanele care au handicap grav sau au nevoi speciale, cu toate condiţiile necesare în cameră”, ne-a mărturisit directorul Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti.

Poliţie în campus, centru de mediere şi punct sanitar

Şi în noul an universitar, siguranţa studenţilor este un obiectiv prioritar pe lista reprezentanţilor campusului studenţesc. Personalul de la Secţia 5 şi Poliţia Locală întreţin securitatea Campusului „Alexandru Ioan Cuza”.

În a doua jumătate a anului trecut, s-a deschis şi un „Centru de Mediere Socială” pentru studenţi. „Centrul de mediere socială este un birou în căminul H, care are acum doi sociologi. Aceştia stau la dispoziţia studenţilor pentru consiliere socială. O perioadă, centrul a fost în probă, dar am văzut că funcţionează perfect şi, cu siguranţă, îl vom menţine. Sociologii spun că este binevenit, mai ales pentru studenţii străini, care se integrează mai greu într-o altă ţară, dar şi pentru restul studenţilor, în special în sesiune, când atmosfera devine mai stresantă. Serviciile sunt absolut gratuite, iar totul rămâne confidenţial între sociolog şi student”, a mai declarat Bogdan Rodeanu.

În campus, studenţii au şi un punct de prim-ajutor medical care funcţionează 24 de ore. Cei care administrează căminele spun că solicitările ambulanţei în campus s-au redus considerabil de când a fost înfiinţat acest punct de prim-ajutor.

Cât despre cantina studenţească din campus, şeful Direcţiei Cămine, Cantine  şi Proiecte Studenţeşti spune că este întreţinută şi s-au făcut unele modernizări necesare. Data deschiderii nu a fost stabilită, dar, de obicei, mâncarea „aproape ca la mama acasă” îi aşteaptă pe studenţi în a doua săptămână de la începerea anului universitar, la preţuri destul de mici.

Planificări şi proiecte

"Continuăm proiectul „Cea mai tare cameră din cămin”, care e de mare interes printre studenţi, pentru că, învingătorii acestui concurs sunt scutiţi, timp de o lună, de taxa regiei. Am făcut şi o propunere Primăriei, care a fost agreată şi de Consiliul Local. Este vorba despre reabilitarea parcului din faţa căminul B, care aparţine domeniului public. Ne-am propus să facem acolo un fel de piaţă civică a studenţilor, un loc în care poţi să faci proiecţii de film, să te relaxezi. Are şi un mic amfiteatru. În momentul de faţă este în comisie, mai trebuie evaluat. Ne-am bucurat foarte mult de binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos, care a susţinut ideea noastră", a conchis directorul Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti.

Când încep cazările

Perioada alocată pentru cazarea studenţilor de anul I este 25-26 septembrie. Pentru studenţii cu precazare aprobată, în intervalul 26-28 septembrie. Studenţii admişi la masterat se vor prezenta la cămine în perioada 28-30 septembrie, iar studenţii repetenţi, exmatriculaţi sau fără precazare vor putea depune dosarele în perioada 30 septembrie - 2 octombrie. Programul de cazări se va desfăşura între orele 9,00-17,00.         

Citit 9013 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Septembrie 2015 10:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.