Părinţii care refuză VACCINAREA copiilor pot face PUŞCĂRIE. Ce mai prevede acest PROIECT

Părinţii care refuză VACCINAREA copiilor pot face PUŞCĂRIE. Ce mai prevede acest PROIECT
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Copiii care nu sunt vaccinaţi împotriva unor boli care pot da complicaţii grave sau care pot provoca chiar şi decesul nu vor mai putea fi înscrişi la şcoală sau la grădiniţă. Pe lângă acest lucru, părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii riscă să fie acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului, infracţiune pentru care, dacă sunt găsiţi vinovaţi, pot face închisoare între trei şi şapte ani. Mai mult, părinţii riscă şi să fie decăzuţi din drepturi, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii.

Imunizare împotriva a nouă boli

Proiectul de lege face obligatorie administrarea a nouă vaccinuri incluse, de altfel, în schema naţională de vaccinare care, de asemenea, ar trebui să fie obligatorie. Cele nouă seruri sunt împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei, toate boli cu potenţial endemic şi pentru care rata acoperirii vaccinale se situează mult sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Spre exemplu, în vreme ce OMS recomandă o rată a vaccinării de cel puţin 95 la sută, în judeţul Galaţi, la sfârşitul anului trecut, indicatorul scăzuse la 85 la sută.

Părinţii care refuză vaccinarea trebuie să îşi exprime în scris refuzul. În caz contrar, copilul va fi imunizat fără ca părintele respectiv să fie anunţat anterior, verbal sau în scris. În prezent, părintele este nevoit să îşi dea acordul scris pentru ca micuţul să fie imunizat. Totodată, documentul Ministerului Sănătăţii prevede ca înscrierea în unităţile de învăţământ să se facă doar după ce părinţii fac dovada că şi-au imunizat copiii, aducând fişa cu vaccinuri.

Amenzi usturătoare pentru şcoli şi grădiniţe

Şcolile sau grădiniţele care vor accepta copii nevaccinaţi riscă să plătească amenzi de până la 10.000 de lei. Scapă însă de sancţiuni şcolile care reuşesc să-i vaccineze pe micuţi în decurs de un an de la înscriere. Dacă acest lucru nu se întâmplă, unitatea de învăţământ are obligaţia de a notifica o comisie judeţeană de vaccinare, din care fac parte inclusiv psihologi, comisie care va încerca să consilieze părintele şi să-l convingă să fie de acord cu imunizarea.

Decădere din drepturi şi închisoare

În cazul în care părintele nu poate fi convins nici de către psiholog să-şi vaccineze copilul, comisia de specialişti are dreptul legal de a anunţa autorităţile competente, demers în urma căruia părintele va putea fi decăzut din drepturi, dar şi trimis la închisoare pentru neglijenţă.

"Într-adevăr, tot mai mulţi părinţi refuză să-şi mai vaccineze copiii, convinşi în special de ceea ce citesc pe internet. Din această cauză apar boli grave, considerate, până nu demult, eradicate. Spre exemplu, în Ucraina, chiar la graniţa cu România, au fost recent diagnosticaţi doi pacienţi cu poliomielită. Este un fapt îngrijorător, pentru că astfel pot fi îmbolnăvite şi persoanele deja vaccinate. În Franţa şi în alte ţări din vestul Europei se aplică deja amenzi drastice pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor", a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie din România.

Sancţiuni şi pentru medicii antivaccin

Campaniile antivaccin sunt susţinute, în mod tacit, chiar şi de către unii medici. Potrivit proiectului de lege, în cazul în care un medic este depistat că dă sfaturi anti-imunizare, acesta va fi cercetat de o comisie de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor. Doctorul poate chiar să-şi piardă dreptul de parafă, în cazul în care comisia stabileşte că sănătatea copilului a fost afectată de decizia sa.

Specialiştii spun că, în cazul în care proiectul va deveni lege, efectele adverse nu vor întârzia să apară. Un prim efect va fi că părinţii cu bani îşi vor înscrie copiii doar la grădiniţe şi la şcoli private, acolo unde dovada de vaccinare nu este obligatorie. Pe de altă parte, va exista şi riscul ca anumiţi medici să elibereze dovezi de vaccinare false.

Citit 3234 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.