Numărul de URGENŢĂ 113 a devenit activ

Numărul de URGENŢĂ 113 a devenit activ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Persoanele cu deficienţe de auz şi de vorbire au la dispoziţie numărul 113, la care pot cere ajutorul când au o urgenţă. Condiţia este ca numărul lor de telefon să fie înregistrat în baza de date a Serviciului 112, astfel încât ei să poată fi identificaţi de operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Practic, atunci când vor avea o urgenţă, persoanele surdo-mute vor suna la numărul 112, dar operatorul nu va iniţia un dialog, ci va închide apelul. Apelantul va fi identificat automat şi va primi imediat un SMS cu textul: “Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului”, la care va răspunde, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul.

Cei care doresc să se înscrie au nevoie de cerere de înregistrare, de o copie a actului personal de identitate sau al reprezentantului legal, de copiile actelor care atestă dizabilitatea şi de copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul. Documentele pot fi depuse fie la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile STS din Bucureşti sau din ţară ori prin transmiterea prin poştă a documentelor de înregistrare, la adresa: Splaiul Independenţei nr. 323A, sector 6, Bucureşti sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro.

Reprezentanţii pacienţilor arată că cel mult 15 la sută din cei peste 250.000 de surdo-muţi se vor înscrie în baza de date a STS. „Trebuia făcută o campanie de informare prin direcţiile de asistenţă socială, care îi au în baza de date şi prin medicii de familie, ceea ce nu s-a întâmplat. Mulţi surdomuţi sunt bătrâni, singuri sau nu au certificate de handicap, alţii au doar telefon fix”, a explicat, pentru „Adevărul”, Ionica Tărău, preşedintele Asociaţiei 1 iunie 2001. Aceasta spune că modelul serviciului 113 este implementat şi în străinătate, dar venitul unei persoane cu handicap este acolo 600 de euro pe lună, iar aici de 38 de lei pe lună, în cazul handicapului de gradul 3, aşa că oamenii nu au bani pentru telefoane performante.

Sursa foto: televiziunea-medicala.ro

Citit 1163 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.