TESTĂRI GRATUITE în trei spitale gălăţene, pentru depistarea CANCERULUI de col uterin
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

TESTĂRI GRATUITE în trei spitale gălăţene, pentru depistarea CANCERULUI de col uterin
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Trei unităţi medicale din Galaţi sunt incluse în Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Este vorba de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" (Maternitatea de pe fosta stradă Chicoş - n.r.) Galaţi, de Spitalul CFR Galaţi şi de Spitalul Orăşenesc "Târgu Bujor". Pe baza unor bilete speciale care pot fi cerute de la medicii de familie incluşi în acest program de screening, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani pot beneficia de un consult ginecologic şi de o testare Papanicolau, ambele gratuite, în oricare dintre cele trei spitale amintite. În cazul în care medicul de familie pe lista căruia sunteţi înscrisă nu ia parte la program, puteţi solicita respectivul bon de trimitere de la orice alt medic de familie.

Testarea vă poate salva viaţa

Dacă testarea nu va putea fi făcută pe loc, din cauza programului medicului ginecolog sau din cauza numărului mare de femei care solicită acest test, veţi fi programată pentru o dată ulterioară. Medicii spun că Testul Papanicolau este singura metodă prin care pot depista cu precizie acest tip de cancer. Testul nu este dureros, iar femeia nu trebuie să rămână internată în spital după controlul ginecologic.

România ocupă de ani buni primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin. Boala este tratabilă, în majoritatea cazurilor, atunci când este depistată într-un stadiu incipient. Problema este că în aceste stadii de început tumorile maligne apărute pe colul uterin nu dau niciun simptom care să o pună pe femeie în alertă. Manifestările apar mult mai târziu, în stadii avansate, atunci când boala este tratabilă doar într-un număr mic de cazuri. De aici rezultă importanţa depistării precoce.

Citit 2773 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2015 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.