Comunitatea dezbinaţilor - Gălăţenii trebuie să treacă proba SOLIDARITĂȚII

Comunitatea dezbinaţilor - Gălăţenii trebuie să treacă proba SOLIDARITĂȚII
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Nu putem avea o şcoală fără elevi, o religie fără adepţi sau o comunitate fără cetăţeni. Ceea ce reuneşte oamenii în aceleaşi comunităţi sunt valorile şi interesele pe care le împărtăşesc membrii ei. Şi acum să ne gândim la oraşul nostru: mă leagă ceva de cel de lângă mine? am aceleaşi ţeluri cu cel de lângă mine? pot construi ceva cu cel de lângă mine?

Dacă răspunsul este “NU” înseamnă că avem doar o mulţime de oameni care convieţuiesc, îşi irosesc potenţialul de a evolua şi de a oferi generaţiilor viitoare o moştenire superioară celei pe care am primit-o noi.

Actualmente, Galaţiul nu funcţionează ca o comunitate şi traversează o profundă criză economică, socială, morală. Putem foarte uşor să-i arătăm cu degetul şi să-i responsabilizăm pentru această situaţie pe cei care ne conduc. Nu am greşi foarte mult, însă am recunoaşte doar jumătate din adevăr.

Cealaltă jumătate de adevăr este că oamenii au încetat să mai fie cetăţeni, să funcţioneze ca o comunitate - ca un grup. A plăti impozitele la timp nu ne transformă în oameni model. Ni se surpă faleza, ni se duc la vale casele şi străzile, ni se fură materialele de construcţie de pe şantiere, ne pleacă toţi tinerii, părăsim spitalele mai bolnavi decât ne-am internat, habar nu avem din ce este produsă mâncarea sau băutura pe care o consumăm. Toate acestea au loc lângă noi şi noi stăm. Toate acestea au loc lângă noi şi noi nu ridicăm capul din pământ. Toate acestea au loc lângă noi şi noi stăm cu ochii în televizoare, computere, telefoane şi tablete.

Acesta nu este un strigăt de revoltă, din contră. Toate situaţiile de criză sunt depăşite cu cerebralitate. Primul pas este să ne identificăm şi să ne recunoaştem neputinţele. Apoi să trecem peste vanităţi şi să căutăm ajutor atunci când avem nevoie. Rezultatul va fi mai bun şi obiectivul va fi atins mai repede. Rezultatele bune conving şi alţi oameni să se alăture în demersurile viitoare.

Criza pe care o traversează Galaţiul nu poate fi traversată fără ca gălăţenii să treacă proba solidarităţii. Galaţiul se va vindeca doar când oamenii îşi vor asuma statutul de gălăţeni şi când se vor ridica la nivelul istoriei acestui oraş.

Ciprian Ciocan, Project Manager, Institutul Verde


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4368 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Februarie 2016 10:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.