Performanţă în materie imagistică medicală, la Hiperdia

Performanţă în materie imagistică medicală, la Hiperdia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cea mai avansată aparatură pentru investigaţii prin rezonanţă magnetică este la dispoziţia bolnavilor din Galaţi şi judeţele limitrofe * IRM-ul de la Hiperdia oferă imagini cu o rezoluţie excepţională * Acestea pot fi interpretate în timp real şi de medici din alte centre medicale universitare * On-line! *

În urmă cu un deceniu, firma Hiperdia aducea în Galaţi primul computer tomograf. Medicina gălăţeană avea să facă, în sfârşit, necesarul salt tehnologic de la clasicul aparat radiologic Roentgen, mult prea limitat în privinţa  posibilităţilor de investigare imagistică şi deci de diagnostic, la examinarea prin reconstrucţie computerizată tridimensională.

De atunci, mii şi mii de bolnavi, nu doar din Galaţi, ci şi din judeţele limitrofe, au beneficiat de investigaţii realizate cu CT-ul primului centru de diagnostic Hiperdia (din curtea Spitalului „Elisabeta Doamna)”. Între timp, reţeaua Hiperdia a continuat să se dezvolte la scară naţională şi în acest context de expansiune, firma a deschis la Galaţi un al doilea centru medical cu dotare şi personal de top.

Situat la intersecţia străzilor Alexandru Cernat şi Brăilei (vizavi de sediile unor importante instituţii bancare), într-o modernă clădire din sticlă şi oţel, noul centru oferă servicii performante de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică (IRM), tomografie computerizată, mamografie computerizată, osteodensitometrie DXA, radiologie convenţională, ecografie Doppler color ş.a.

Vârful tehnologic al centrului este reprezentat de aparatul de investigaţie prin rezonanţă magnetică, marca Siemens, model Magnetom Esenza, fabricat în 2008, deci de ultimă generaţie.

Aurel Zelingher, manager calitate Radiologie şi Imagistică Medicală în cadrul firmei Hiperdia, ne-a declarat: „Câmpul magnetic puternic, de 1,5 Tesla, permite achiziţia unor imagini cu o rezoluţie excepţională şi implicit stabilirea unor diagnostice extrem de precise. Mai ales în domeniul imagisticii medicale, cu cât aparatura este mai avansată din punct de vedere tehnologic, cu atât şi medicul are la dispoziţie mai multe detalii cu ajutorul cărora stabileşte diagnostice de mare fineţe, altminteri imposibile sau foarte dificile”.

„Acest Siemens - Magnetom Esenza excelează din acest punct de vedere. Poate realiza slice-uri (secţiuni de formaţiuni anatomice) de doar 0,1 - 0,2 milimetri, ce pot fi examinate din toate unghiurile. Pe înţelesul tuturor, realizează imagistic (neinvaziv) „felierea” organelor bolnave investigate”.

„Este util în majoritatea domeniilor medicale, dar cu precădere în Chirurgie generală, Neurochirurgie, Neurologie, Ortopedie, Oncologie ş.a. De exemplu, cu aparatul nostru realizăm investigaţii IRM angiografice cu şi fără substanţă de contrast pentru regiunea capului şi a arterelor carotide, a abdomenului (inclusiv artere renale, căi biliare), investigaţii mamografice prin rezonanţă magnetică, investigaţii ale coloanei vertebrale şi ale tuturor oaselor”.

La Hiperdia, dacă pacientul doreşte şi o a doua interpretare a investigaţiei, aceasta poate fi oferită de un medic dintr-un centru universitar, în timp real, prin sistemul PACS–PSC, un soft de teleradiologie on-line. De exemplu, medicului din Cluj, Bucureşti sau Timişoara (care lucrează în centrul Hiperdia din oraşul respectiv) îi apar pe monitor imaginile achiziţionate de la pacientul gălăţean pentru care stabileşte la rândul său diagnosticul.

Aşa se face medicină în secolul XXI!

Citit 3054 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.