Din păcate, şi în rândul copiilor şi al tinerilor incidenţa diabetului este în continuă creştere. Dacă până nu demult pacienţii cu vârste fragede erau diagnosticaţi, în special, cu diabet de tip I, în ultima perioadă s-a remarcat că nici diabetul de tip II nu îi ocoleşte, în parte datorită alimentaţiei lor nesănătoase.
Mai multe detalii ne-a oferit dr. Cristina Mistodie (foto), medic diabetolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.
Ce trebuie să facă părinţii?
„Părintele ar trebui să-şi aducă la medic copilul atunci când observă că acesta ia prea mult în greutate. În plus, dacă părintele observă că cel mic mănâncă mult, se îngraşă şi face prea puţină mişcare, ar trebui să îi monitorizeze tot timpul comportamentul”.
„Cu cât se începe mai devreme, cu atât comportamentul alimentar nepotrivit şi obezitatea pot fi ţinute mai uşor sub control. Asta şi din cauză că, mai ales la copil, regimul de slăbire are rezultate destul de precare, aşa că cel mai bine ar fi să nu ajungem până în punctul în care să fie nevoie de aşa ceva”, a precizat medicul specialist.
Cum îşi poate da seama părintele dacă cel mic a devenit supraponderal? „La copil, există nişte statistici stabilite şi grafice cu ajutorul cărora putem stabili dacă greutatea unui copil este normală, în raport cu vârsta lui. De fapt, părintele este cel care ar trebui să îşi ducă periodic copilul la medicul de familie, care să constate dacă cel mic are o greutate excesivă”.
„În general, dacă greutatea sa depăşeşte cu 10-15 la sută limita normală, el ar trebui trimis la specialist, în vederea stabilirii unui regim alimentar adecvat. În teorie, elementele legate de regimul sănătos al unui copil şi mai ales al unui copil obez sunt simple, dar în practică lucrurile sunt mult mai complicate”, a mai spus dr. Mistodie.
Viaţa copiilor cu diabet
Tot părinţii sunt cei care ar trebui să sesizeze simptomele diabetului în cazul copilului şi să îl aducă pe acesta, de urgenţă, la medic. „La diabetul de tip I, copilul mănâncă mult, bea multă apă şi în acelaşi timp slăbeşte. Simptomatologia este explozivă, totul se petrece în câteva zile sau într-o săptămână, două”.
„Acolo este mai uşor de sesizat boala, pentru că acel copil se topeşte sub ochii părinţilor. Copilul începe să aibă o stare generală proastă şi, uneori, să verse, ceea ce înseamnă că nici hidratarea nu se mai poate face pe cale orală. În acest caz, tratamentul cu insulină ar trebui început cât mai repede”.
„Odată început tratamentul, echilibrul metabolic al pacientului se restabileşte rapid. Copilul va fi, însă, dependent de insulină şi de un regim alimentar pentru tot restul vieţii. Începe acum procesul de educare al copilului, în ceea ce priveşte întreţinerea sa”, a mai spus dr. Cristina Mistodie.
„Şi în cazul diabetului de tip II diagnosticarea timpurie este vitală. La diabetul de tip II, esenţială este scăderea în greutate, pentru ca lucrurile să poată fi controlate mult mai uşor. De aceea este foarte grav când apare la un copil, pentru diabetul dă risc de îmbolnăvire cardio-vascular. Or, speranţa de viaţă a unui tânăr va fi evident marcată de o astfel de condiţie nefericită. Dar scăderea în greutate reuşeşte să facă minuni”, a conchis medicul specialist.
Cum să mănânce copilul?
„Teoretic, trebuie să limităm copiilor accesul la alimentele ca chips-urile, cornurile cu ciocolată, alte dulciuri sau fast-food, care au un conţinut foarte mare de calorii într-o cantitate mică de produs. Vorbim despre o limitare, nu o excludere a acestora din dietă pentru că la copii este imposibilă cea de-a doua varianta. Dacă nu îi dau părinţii să mănânce, va găsi o modalitate să „ciupească” din altă parte”.
„La modul ideal, dieta copilului ar trebui stabilită de medicul nutriţionist. Dar cum acest lucru nu se poate face în toate cazurile, putem spune că un copil bine proporţionat, cu o greutate normală, este, probabil, şi un copil bine hrănit. Contează în acest sens şi educaţia şi obiceiurile alimentare ale părintelui”, a precizat medicul nutriţionist, dr. Cristina Mistodie.