Laboratoarele de ANALIZE MEDICALE din Galați au EPUIZAT deja fondurile pentru luna martie. CUM VERIFICI ONLINE unde sunt fonduri

Laboratoarele de ANALIZE MEDICALE din Galați au EPUIZAT deja fondurile pentru luna martie. CUM VERIFICI ONLINE unde sunt fonduri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* În fiecare lună, gălăţenii sunt nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare, deoarece fondurile destinate setului gratuit de analize medicale sunt epuizate în doar câteva zile


Toate laboratoarele de analize medicale aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi au epuizat deja sumele de bani aferente lunii martie, primite din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. În consecinţă, gălăţenii care vor să-şi facă setul de analize prescris de medicul de familie au la dispoziţie fie varianta programării pe o listă de aşteptare, fie varianta achitării respectivelor analize, în ciuda faptului că îşi plătesc lunar contribuţia către sănătate.

Potrivit informaţiilor postate pe pagina de internet a CJAS Galaţi, în cadrul rubricii "Raportare furnizori online", cele 28 de laboratoare de servicii paraclinice aflate în contract cu statul au terminat banii primiţi de la CJAS Galaţi încă din cursul săptămânii trecute. Astfel, şi în luna martie, fondurile s-au dovedit a fi total insuficiente pentru nevoile reale ale sistemului medical gălăţean.

Cine beneficiază de controale gratuite

Conform actualului contract cadru, valabil până la sfârşitul lunii martie, toate persoanele cu vârsta între 18 şi 39 de ani, dar fără simptome de boală şi care sunt asigurate în sistemul public de sănătate, trebuie să se prezinte o dată la trei ani la medicul de familie, iar cele de peste 40 de ani sunt obligate să meargă la un consult anual. Medicul de familie trebuie să întocmească aşa-numita riscogramă, pentru aflarea riscurilor de îmbolnăvire ale fiecărui asigurat. Pachetul de servicii medicale de bază cuprinde, printre altele, analize de laborator, pe care persoanele asigurate se presupune că trebuie să le facă gratuit. Printre aceste investigaţii de laborator intră şi o hemoleucogramă completă, glicemie, colesterol, testare HIV pentru femeile gravide, exsudat faringian, urocultură, coprocultură.

Analize gratuite doar în teorie

În plus, se presupune că asiguraţii ar trebui să beneficieze gratuit şi de examen radiologic cranian standard, radiografie de membre, radiografie retroalveolară, radiografie panoramică, mamografie în două planuri, ecografie generală pentru zona abdominală şi pelvis. Bineînţeles, pentru toate aceste analize precum şi pentru câteva alte investigaţii şi mai costisitoare, conducerile Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu au reuşit niciodată să aloce suficienţi bani.

Drept urmare, atunci când o persoană asigurată se prezintă într-un laborator de investigaţii medicale cu un bilet de trimitere în acest sens, va fi programată, cel mai probabil, luna următoare, primind de cele mai multe ori explicaţia că nu mai sunt fonduri pentru luna în curs.

Cum verifici online unde sunt fonduri

Nu este necesar să faceţi turul laboratoarelor de analize din Galaţi pentru a vedea dacă şi unde mai sunt fonduri disponibile pentru analize. Verificarea online este mult mai simplu de făcut, pentru această trebuind să urmaţi câţiva paşi. În primul rând, accesaţi site-ul http://www.cnas.ro/casgl. În partea dreaptă a paginii, la rubrica "Servicii", apăsaţi opţiunea "Raportări furnizori online". Apăsaţi apoi pe fereastra "Raportare paraclinic", iar sistemul vă va afişa o listă completă cu toate laboratoarele de analize din judeţ aflate în contract cu CJAS Galaţi.

Câţi bani au primit laboratoarele din Galaţi

Potrivit legii, furnizorii de servicii medicale au zilnic obligaţia de a raporta ce sume au fost cheltuite şi ce fonduri mai sunt disponibile. Raportarea pentru ziua precedentă este făcută în ziua în curs până la ora 12,00. Pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, raportarea este făcută luni, până la ora 12,00. În cazul sărbătorilor legale, raportarea trebuie făcută în prima zi lucrătoare, în acelaşi interval orar. Pentru perioada ianuarie - martie a.c., laboratoarele de analize medicale şi imagistică medicală din Galaţi au alocată de la CJAS suma de 1,7 milioane de lei.

Citit 6119 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2016 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.