UPDATE/ Al doilea caz în doar o săptămână - 36 de elevi, INTOXICAȚI cu laptele de la şcoală
Foto: Foto Teodora Miron

UPDATE/ Al doilea caz în doar o săptămână - 36 de elevi, INTOXICAȚI cu laptele de la şcoală
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

UPDATE, ora 17,00: Clipe de panică pentru cadrele didactice şi pentru părinţii elevilor de la Şcoala nr. 40 „Iulia Haşdeu” din Galaţi. Totul după ce mai mulţi elevi au acuzat dureri de cap, vărsături şi dureri abdominale, la scurt timp după ce au consumat laptele primit la şcoală prin programul guvernamental „lapte şi corn”. Imediat după ce copiii, elevi la clase diferite, au prezentat primele semne de boală, conducerea şcolii a anunţat incidentul la 112. La faţa locului au ajuns de urgenţă patru ambulanţe şi patru echipaje SMURD. 36 de copii au fost preluaţi de cadrele medicale şi transportaţi la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan”.

„36 de elevi au venit cu aceeaşi simptomatologie de tulburare digestivă, vărsături, dureri de cap, dureri abdominale, după ce au băut lapte la şcoală. Unii au avut şi diaree. Cei care au intoleranţă digestivă şi nu pot mânca necesită perfuzii şi vor fi opriţi la Spitalul de Pediatrie. Opt deja au fost transferaţi pe secţie. Ceilalţi, care prezintă doar o indigestie, deci nu ridică niciun fel de problemă, vor fi transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Momentan sunt şapte astfel de cazuri, care vor fi transferate, cu ambulanţa, la Spitalul de Boli Infecţioase”, ne-a explicat prof. dr. Aurel Nechita, medic la Spitalul de Pediatrie Galaţi.

În timp ce cadrele medicale preluau elevii din şcoală, curtea unităţii de învăţământ s-a umplut de părinţi şi bunici panicaţi. Mulţi nu ştiau dacă nepoţii sau copiii lor au avut sau nu probleme din cauza laptelui. „Al meu nu bea lapte la şcoală, dar am venit repede să văd ce s-a întâmplat. Oricum ar trebui să nu se mai distribuie lapte la şcoală. Nu este foarte bun şi mulţi îl aruncă”, ne-a spus o  mămică.

Supăraţi şi speriaţi, părinţii elevilor ne-au spus că ar trebui ca acest program să fie oprit. „Eu îmi trimit copilul la şcoală şi îl ştiu în siguranţă. După cazul de la Argeş, acum s-a întâmplat la noi. Ceva nu este în regulă şi ar trebui oprită distribuţia laptelui în şcoli pentru că ne îmbolnăvesc copiii”, ne-a mărturisit un alt părinte venit în curtea Şcolii nr. 40.

Din fericire, distribuirea laptelui la celelalte clase din şcoală a fost oprită imediat. "Noi am aflat ce s-a întâmplat şi nu le-am mai dat copiilor lapte. La grădiniţă nu a păţit nimeni nimic pentru că noi urma să le dăm laptele un pic mai târziu", ne-a declarat Luminiţa Lăcustă, educatoare în Şcoala nr. 40.

Lapte primit de dimineaţă

Ca şi în cazul de săptămâna trecută, de la Pechea, şi la Şcoala nr. 40, elevii au primit laptele la scurt timp după ce acesta a fost adus în unitatea de învăţământ. „În jurul orei 8,30 a ajuns laptele la noi în şcoală. Este prima dată când primim acest sortiment de lapte. La pauza de ora 10,00 au consumat primii copii. După ora 10,30 elevii au început să acuze primele simptome, vărsături, dureri abdominale şi, ulterior, dureri de cap. Este vorba despre elevi din vreo cinci sau şase clase, de la a patra şi până la a opta, care au consumat laptele în pauza de ora 10,00. Ceilalţi elevi urmau să-l bea mai târziu. Am întrebat elevii şi mi-au spus că avea doar un miros ciudat, dar că la gust era bun. Laptele a fost păstrat în frigider în sala specifică”, ne-a declarat Maria Anghel, directorul Şcolii nr. 40.

Lapte în termen de valabilitate

Culmea este că şi de această dată laptele era în termenul de valabilitate, acesta expirând abia în luna septembrie. Pentru a evita însă şi alte probleme, Inspectoratul Şcolar a decis ca nicio şcoală să nu mai primească lapte.

„Este vorba despre elevi de clasa a doua şi până la a opta. Toţi sunt consultaţi, vom vedea câţi rămân internaţi şi ne dorim să aflăm care este cauza  acestei probleme. Astăzi (n.r. joi) nu se mai distribuie lapte în nicio şcoală. Vom ţine legătura cu DSP şi vom decide împreună ce vom face în continuarea cu distribuirea laptelui”, ne-a spus Mioara Enache, inspectorul şcolar general.

Acesta este al doilea caz de toxiinfecţie alimentară în decursul unei singure săptămâni. Trebuie remarcat însă că în cele două cazuri este vorba despre lapte produs de firme diferite. În cazul celor 17 elevi de la Pechea, care au ajuns vinerea trecută la spital, a fost vorba despre cutii de lapte produse de firma Olimpus, iar de data aceasta elevii au băut lapte produs de firma Dorna.

Anchete la DSP şi la Primărie

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a demarat deja o anchetă în acest caz, care a intrat şi în atenţia Primăriei Galaţi. „Primarul Marius Stan i-a cerut consilierului său pe probleme de educaţie, Florin Cernat, să îl informeze cu privire la evoluţia stării de sănătate a copiilor, cu privire la cauzele care ar fi putut declanşa acest focar de toxiinfecţie alimentară, dar şi dacă acestea au legătură cu distribuirea produselor lactate şi de panificaţie în unităţile de învăţământ, prin programul guvernamental”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

În cazul intoxicaţiilor de la Pechea - cutiile de lapte, posibila cauză a îmbolnăvirilor

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a obţinut rezultatele probelor prelevate de la elevii din Pechea, care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară după ce au băut lapte la şcoală. Astfel, inspectorii sanitari au constatat că laptele nu era infestat cu germeni patogeni, o posibilă cauză a îmbolnăvirilor fiind de fapt cutiile de lapte. „Considerăm că o posibilă cauză a îmbolnăvirii celor 17 copii ar putea fi defectele materialului din care au fost confecţionate cutiile de lapte, defecte care au permis pătrunderea aerului în cutii şi devidarea acestora. Astfel, s-a modificat termenul de valabilitate la patru zile, precum şi condiţiile de păstrare, la maximum două-patru grade celsius. Aceste condiţii nefiind respectate, laptele a suferit un proces de alterare, modificări organoleptice, fără a fi vorba de contaminare cu germeni patogeni”, ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi. Rămâne de văzut ce rezultate se vor obţine în noua anchetă deschisă de DSP în cazul îmbolnăvirilor de la Şcoala nr. 40.


TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ în MASĂ la Şcoala Nr. 40 din Galaţi

Nu mai puţin de 40 de elevi de la Şcoala Generală Nr. 40 din Galaţi au ajuns la spital joi dimineață, 10 martie, cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat laptele distribuit în instituţia de învăţământ prin Programul "Laptele şi cornul".

Vom reveni cu amănunte.

Citit 17250 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Martie 2016 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.