SFATUL MEDICULUI/ Cum începi diversificarea alimentaţiei bebeluşului tău

SFATUL MEDICULUI/ Cum începi diversificarea alimentaţiei bebeluşului tău
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Alimentaţia bazată exclusiv pe laptele matern sau pe cel praf devine total nepotrivită, după primele luni de la naştere, deoarece nu mai asigură o cantitate suficientă de vitamine şi de oligoelemente necesare pentru dezvoltarea normală a copilului. De aceea, alimentaţia bebeluşului trebuie diversificată, progresiv.

"La şase luni, copilul cântăreşte deja de peste două ori şi jumătate greutatea avută la naştere. Pentru a acoperi toate nevoile unui organism aflat în asemenea creştere, laptele nu mai este nicidecum de ajuns. De aceea, există pericolul de a apărea un deficit de vitamina D, de fier, de zinc sau de alte oligoelemente, cu repercusiuni severe în dezvoltarea de mai târziu a copilului şi a viitorului adult. Pentru a preveni astfel de riscuri, după primele cinci-şase luni de la naştere, este necesar să introducem supa cremă de legume în alimentaţia bebeluşului.

La două săptămâni de la acest pas, poate fi introdus, într-un moment diferit al zilei, sucul de fructe. După alte două săptămâni, bebeluşul este pregătit să mănânce iaurt sau brânză proaspătă de vaci, la ora 17,00. În sfârşit, după încă un interval de două săptămâni, putem să-i dăm copilului carne, de pui sau de vită, nu şi de porc", a explicat dr. Ginel Baciu (foto), medic pediatru, specializat şi în gastroenterologie.

Carnea trebuie să fie fiartă şi fărâmiţată cât mai mărunt, de preferat la mixer, pentru a fi uşor de digerat. Un aspect de care trebuie să ţinem seama este că orice nou aliment introdus în alimentaţia bebeluşului trebuie dat doar în cantităţi mici, pentru a testa dacă cel mic nu este alergic. În special fructele sunt cele care pot da alergii, mai atrage atenţia dr. Baciu. Potrivit acestuia, există destul de multe mame care nu cunosc aceste aspecte de bază, legate de diversificarea alimentaţiei copilului.

Citit 6413 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2016 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.