Ani de promisiuni şi iluzii. Galaţiul încă mai aşteaptă ACCELERATORUL liniar de particule

Ani de promisiuni şi iluzii. Galaţiul încă mai aşteaptă ACCELERATORUL liniar de particule
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Peste 16.000 de gălăţeni suferă de cancer, iar sistemul sanitar din oraşul nostru riscă să nu îi mai poată trata


Deşi numărul celor depistaţi cu cancer creşte alarmant, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă este una dintre cele trei unităţi sanitare din ţară care deţine două buncăre pentru radioterapie, judeţul nostru nu beneficiază nici acum, în ciuda promisiunilor, de un accelerator liniar de particule - cea mai modernă metodă de radioterapie din lume. Ba mai mult, tele-cobalt-tronul de la Galaţi este depăşit şi, potrivit medicului chirurg Paul Ichim (senator PNL), aparatul „se află aproape de perioada în care trebuie casat”, ceea ce înseamnă că unitatea sanitară cea mai mare din judeţul Galaţi riscă să nu le mai poată acorda îngrijiri persoanelor care suferă de cancer.

Încă din anul 2014, Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, a promis, aflat într-o vizită la Galaţi, că Spitalul Judeţean va fi dotat cu un accelerator liniar de particule, fapt confirmat şi de către preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa. Din păcate, astăzi, la aproximativ doi ani de la promisiunea reprezentantului la vârf al ministerului de resort, Galaţiul încă mai aşteaptă aparatura mult promisă.

Noua conducere a ministerului ne va susţine?

Senatorul Paul Ichim a solicitat în scris, în urmă cu doar câteva zile, actualului ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, să precizeze când va fi dotat Spitalul Judeţean din Galaţi cu aparatura promisă, iar, în prezent, aşteaptă răspunsul Ministerului Sănătăţii. „Din informaţiile deţinute la acest moment, am înţeles că Ministerul Sănătăţii va contracta un împrumut de la Banca Mondială pentru achiziţionarea unor acceleratoare liniare de particule, ce urmează să fie folosite în unităţile sanitare, în terapia oncologică. De asemenea, am înţeles că România va primi sprijinul Statelor Unite ale Americii în privinţa dotării mai multor spitale cu asemenea aparate. Trecând peste faptul că fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut promisiunea că la Galaţi va ajunge un accelerator liniar de particule, lucru care încă nu s-a întâmplat, vă rog să îmi precizaţi cum au fost repartizate judicios, pe întreg teritoriu al ţării, ultimele 12 astfel de aparate şi dacă judeţul Galaţi se află pe această listă. Vă rog să aveţi în considerare faptul că ultimul accelerator liniar de particule din Moldova se află la Iaşi, iar tele-cobalt-tronul de la Galaţi se află aproape de perioada în care trebuie casat. Vă rog, domnule ministru, să-mi precizaţi dacă într-adevăr există o posibilă susţinere în această privinţă, pentru România, din partea Statelor Unite ale Americii, şi cum a fost gândită repartizarea acestor aparate, deoarece se pare că, la nivel naţional, din datele Ministerului Sănătăţii, există un necesar de 88 de acceleratoare liniare de particule?”, se arată în documentul adresat ministrului.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, la sfârşitul anului trecut, în evidenţa medicilor figurau peste 16.000 de gălăţeni cu afecţiuni canceroase, din care două treimi proveneau din mediul urban. În anul 2015 au fost depistate nu mai puţin de 1.397 de noi îmbolnăviri, în condiţiile în care în anul 2014 erau 1.104 noi cazuri descoperite.

Citit 1941 ori Ultima modificare Marți, 22 Martie 2016 13:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.