Bolnav de gripă, MORT în Spitalul Judeţean din Galați. INFECTARE ţinută sub tăcere

Bolnav de gripă, MORT în Spitalul Judeţean din Galați. INFECTARE ţinută sub tăcere
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Un gălăţean în vârstă de 42 de ani a murit la trei săptămâni după ce se internase pentru o afecţiune reumatologică * Decesul pe fondul gripei nu a fost raportat de autorităţile sanitare gălăţene


Costel Hagiu, avea 42 ani şi, de doi ani, suferea de spondiloză anchilozantă, afecţiune care l-ar fi recomandat pentru o pensionare pe caz de boală. Acesta a şi fost motivul pentru care pe 15 februarie s-a internat în secţia de Reumatologie a Spitalului de Urgenţă, numai că trei săptămâni mai târziu avea să plece din unitatea medicală în coşciug, după ce şi-a petrecut ultimele zile izolat, la Terapie Intensivă.

"Doamna doctor Pavel Mariana i-a propus să se interneze la Reumatologie pentru investigaţiile necesare dosarului de pensionare pe caz de boală. Nu avea nicun semn de răceală, s-a internat pe picioarele lui, singur a venit la spital, pentru că eu eram la serviciu. De pe 15 până pe 21 februarie, nu a avut niciun simptom. După data de 21 a început să facă temperatură, dureri de cap, îi scăzuse pofta de mâncare. I s-a dat Paracetamol, un sirop de tuse pe care i l-am luat eu de la farmacie", ne-a declarat ieri, 24 martie, Ionica Hagiu, văduva bărbatului.

Timp de o săptămână, starea bărbatului s-a tot agravat, simptomele pe care le avea, respectiv tuse, febră mare, dureri de oase forţându-i pe medicii de la Judeţean să ceară investigarea pacientului la Spitalul de Boli Infecţioase. De acolo s-a întors cu diagnosticul de pneumonie, susţine văduva acestuia, afecţiune despre care i s-a dat însă asigurări că va fi tratată fără probleme.

"Ziua următoare deja era în perfuzie, cu temperatură. Doamna doctor iarăşi m-a asigurat că nu e grav. Se simţea din ce în ce mai rău, abia l-am hrănit puţin cu linguriţa. În seara aceea nu am putut vorbi cu el la telefon. Sâmbătă dimineaţa m-a sunat doamna doctor şi mi-a spus că soţul meu se află într-o stare foarte gravă şi a fost transferat la Terapie Intensivă. Când am ajuns avea mască de oxigen, foarte agitat, probabil că avea dureri, temperatură. Era şi un domn de la Sanepid şi mi-a zis că soţul meu ar putea fi purtător al virusului AH1N1", continuă Ionica Hagiu.

Câteva zile mai târziu, timp în care Costel Hagiu a fost izolat într-o boxă de la Reanimare şi a făcut şi un infarct, Institutul Cantacuzino confirma suspiciunile de infectare cu virusul gripal a bărbatului. Familia bărbatului care a decedat pe 8 martie la Terapie Intensivă, este convinsă că acesta s-a îmbolnăvit în spital. 

"Până joi, 3 martie, când au venit rezultatele, am fost zilnic la el nu mi-a zis nimeni că ar fi pericol. Rezultatele de la Cantacuzino au confirmat că avea acest virus. El nu a venit cu gripa din afara spitalului, aici s-a îmbolnăvit. Altfel ar fi prezentat simptome. El nu a ieşit deloc din spital. De aici l-a luat, din spital. La Reumatologie stăteau câte doi pacienţi în pat, afirmă văduva pacientului. În urma necropsiei cadavrului, medici legişti au stabilit, printre cauzele care au determinat decesul, şi infectarea cu virusul AH1N1 (gripa porcină - n.r.), aşa cum reiese din certificatul eliberat de medic. 

"Nu a murit de gripă"

Este poziţia oficială a Direcţiei de Sănătate publică Galaţi care are autoritatea de stoca şi raporta săptămânal în perioada sezonului rece infecţiile respiratorii, cazurile de gripă şi decesele survenite din aceste cauze. Reprezentanţii direcţiei susţin că de fapt în certificatul de necropsie este trecută eronat denumirea virusului şi că pacientul avea şi alte afecţiuni cronice care i-au cauzat decesul.

"Nu am avut nicio raportare de deces prin gripă. Există o persoană de sex masculin care a fost raportată la începutul lunii martie cu virus gripal AH1pdm09, care ulterior, datorită altor complicaţii somatice, a decedat, dar nu din cauza gripei. Gripa fost un element care a determinat slăbirea organismului şi accentuarea problemelor sale medicale. Mai avea insuficienţă hepato-renală, steatoză hepatică şi nefropatie diabetică. Pacientul a murit din cauza afecţiunilor cronice pe care le avea. Probabil gripa a luat-o înainte de a se interna", susţine Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Anchetă la Parchet şi DSP

Văduva bărbatului a depus sesizări la Parchet şi la comisia de malpraxis din cadrul DSP Galaţi, care va trebui să se pronunţe în termen de 90 de zile asupra acestui caz, abia după ce un expert, plătit de reclamantă, va da verdictul în privinţa acuzaţiilor. Cât priveşte conducerea spitalului de Urgenţă, aceasta susţine vehement că în unitatea medicală nu au mai existat cazuri de gripă în acest sezon şi că s-au luat măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor.

"Fiecare poate susţine ce vrea. Amănunte nu pot să vă dau, având în vedere că acest caz va fi şi sub auspiciile Colegiului Medicilor şi nu vreau să le încurc ancheta. Noi am aplicat toate procedurile  de izolare a cazurilor şi bolnavilor de pe secţia ATI. Nu am avut pe nicio secţie de spital cazuri de gripă internate şi confirmate", explică dr. Mihaela Debita, managerul unităţii medicale.

Citit 9555 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2016 21:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.