18 francezi la Băleni, pentru înfrăţirea cu Amboise

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu s-au uscat bine iscăliturile pe documentul de înfrăţire între Feuchy- Jorăşti şi un alt eveniment similar a apărut la orizont, cu consistenţă latină serioasă şi acesta. Începând cu 15 iulie a.c., o delegaţie de oficiali francezi, din Amboise, se va afla în judeţul nostru, la Băleni, pentru semnarea cartei de înfrăţire între cele două localităţi.

În total, 18 oaspeţi. Durata şederii în România, zece zile. Din listă, am reţinut numele primarului Christian Guyon, al consilierului municipal Philippe Levret, al secretarei Chantal Alexandre şi, nu în ultimul rând, pe cel al doamnei Micheline Beaussier, preşedinta Asociaţiei de Prietenie Amboise-Băleni. Vizita are loc la doi ani după deplasarea făcută în Franţa de partea română – domnul Lică Oprea şi şefii principalelor instituţii publice din comună.

Înfrăţirea este precedată de 19 ani de dovezi de prietenie strânsă, legăturile între Amboise şi Băleni fiind situate în acest moment la un nivel ce justifică semnarea cartei. Francezii vor fi cazaţi în locuinţele de protocol ale primăriei şi la câteva familii din comună.

Ceremonia de înfrăţire este programată să aibă loc pe 16 iulie, la căminul cultural, evenimentul fiind dublat de sfinţirea instituţiei amintite, trecută prin ample lucrări de reabilitare. Putem vorbi de o sărbătoare în toată puterea cuvântului, susţinută, artistic, printr-un spectacol marca Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, din Galaţi.

Pentru francezi, zile dense. Ca să li se şteargă oboseala din timpul călătoriei, vor fi invitaţi la un picnic, în pădurea de la Viile. Răcoare, mâncăruri româneşti, muzică. S-a avut grijă să li se dea posibilitatea, prin vizite ce vor depăşi centrul, să cunoască Băleniul cel de toate zilele.

Vor mai fi invitaţi să vadă oraşul de la Dunăre, unde sunt prevăzute, între altele, vizite la Prefectură şi la Consiliul Judeţului. Galaţiul turistic, după aceea.

Atracţiile nu se opresc însă aici. Li s-a pregătit o deplasare în Delta Dunării şi li se vor arăta, pe viu, frumuseţile din nordul Moldovei – mănăstiri, ţinuturi de legendă, muzee. Îi mai aşteaptă, în aceeaşi notă prietenească, un „contact” cu Sinaia, cu intrarea la Peleş.

Finalul n-are cum să-l coboare pe domnul Lică Oprea în ochii francezilor: îi va însoţi, la Bucureşti, într-o vizită la Palatul Parlamentului.

Citit 635 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.