Cum vede Ministerul Educaţiei viitorul

Cum vede Ministerul Educaţiei viitorul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Criza cere… mai mulţi asistenţi medicali * „Asistentul medical generalist rămâne o nevoie nu numai pentru România”, spune  Romiţa Lupaşcu, inspector MEC *

Am discutat cu Romiţa Ţiglea Lupaşcu, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, invitată la aniversarea a 15 ani a Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Galaţi.

- Suntem în plină criză economică. Aceasta afectează locurile viitoare de muncă în sistem şi, implicit, locurile din şcolile postliceale?

- Nici vorbă. Chiar cred că ce s-a întâmplat, printr-un efort comun, fără nicio îndoială, este recunoaşterea calificărilor. Mă refer la calificarea pentru asistent medical generalist, care este extrem de reglementată.

Mai spun că am o colaborare instituţională corectă cu Ministerul Sănătăţii, aşa încât ei doresc în continuare şcolarizarea tinerilor, pentru că avem în continuare o grămadă de salvări cumpărate pe care statul român nu le-a achitat încă, o grămadă de laboratoare de analize pe care nu are cine să le deservească.

Acest lucru i-a determinat pe cei din Ministrul Sănătăţii, responsabili de resurse umane, să se adreseze Ministerului Educaţiei, să şcolarizăm pe calificări de tipul asistent medical de radiologie, de laborator, de balneofizioterapie. Deci, acestea sunt informaţii oficiale.

- Deci este nevoie de mai mulţi absolvenţi?

- Absolut. Aceasta este problema. Mesajele Ministerului Sănătăţii ne-au fost utile şi în a lua alt tip de decizie: o parte din locurile bugetate pentru învăţământul postliceal să fie pe aceste calificări deficitare. Cu alte cuvinte, o parte din şcolile de stat acreditate au primit [fonduri] pentru şcolarizare de la buget, pentru astfel de calificări…

Asistentul medical generalist rămâne o nevoie nu numai pentru România, ca formare profesională prin şcoală postliceală ci, iată, pentru toată Europa. În continuare, absolvenţii îşi găsesc locuri de muncă – ei sunt cetăţeni europeni care îşi pot găsi loc de muncă nu numai în ţară.

Cineva a spus la Galaţi un lucru care m-a impresionat: să ajungem ca europenii să se înscrie în România ca să înveţe. Dar să ştiţi că o grămadă de cetăţeni europeni vin în România şi învaţă în România, în şcoli postliceale...

- Mai sunt locuri în ţară unde sunt diferenţe mari între şcolile de stat şi cele particulare?

- Din păcate, trebuie să vă spun că pe învăţământul postliceal sanitar – deşi eu n-am fost profesoară nici măcar o oră într-o şcoală particulară – şcolile particulare sunt în top. Nu-i vorba numai de calitatea pregătirii, ci şi, instituţional, ca mod de organizare.

Agenţia Română pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar a lansat în aprilie un barometru al calităţii. Concluzia este şi a lor, care au vizat toate unităţile de stat şi particular, de la grădiniţă până la învăţământ postliceal. Aceeaşi concluzie au consemnat-o şi ei: pentru că şcolile particulare trebuie să fie autorizate, acreditate, monitorizate şi să fie pe standarde, aceasta le-a permis să obţină o calitate a educaţiei pe altă treaptă decât în învăţământul de stat, care a ştiut că el trebuie să existe.

Numai că, iată, acum regulile s-au schimbat: şi statul şi particularul  trebuie să se supună aceloraşi reguli. Dar pot spune cu certitudine, pot să dau exemple, că rezultatele în învăţământul postliceal sanitar particular sunt mai bune decât în învăţământul de stat. Sigur că există şi câteva unităţi de stat care se respectă şi n-au încetat să ţină la blazonul lor… Şcolile particulare îmi creează multe probleme: mă întreabă, mă solicită. Ca şi Şcoala „Carol Davila” din Galaţi.

Mi-am dorit foarte mult să vin la festivitatea lor. Am mai fost odată la Galaţi în 2007, desemnată de minister. Atunci am văzut şcoala, moment în care am afişat pe grupul meu virtual (am făcut  un astfel de grup pe yahoo – sunt peste 160 de membri, de la şcoli postliceale de stat şi particulare, egale… Orice element de noutate, orice precizare, orice întrebare mi se adresează, eu fiind moderatorul, dar toată lumea le primeşte), am afişat nişte imagini absolut admirabile – n-am mai văzut laboratoare de Farmacie aşa cum sunt la „Carol Davila” Galaţi! Un design, o utilitate şi o dotare extraordinare!

Citit 980 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.