Împreună la bine şi la rău de 50 de ani

Împreună la bine şi la rău de 50 de ani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"A fost odată ca niciodată". Aşa începe orice poveste de dragoste, dar, din păcate, nu de fiecare dată povestea se încheie cu „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Soţii Toma ne arată că şi în era tehnologiei există oameni care se iubesc de 50 de ani.

În urmă cu 50 de ani şi-au jurat dragoste pe viaţă şi până acum au reuşit să-şi respecte promisiunea. Soţii au sărbătorit nunta de aur, alături de copii şi alte rude, în urmă cu doar o lună.

Dragoste de o viaţă

Neculai Toma (76 de ani) şi Vasilica Toma (71 de ani) s-au cunoscut în timpul unei vacanţe petrecute la munte, alături de prieteni.

„De când am văzut-o, m-am îndrăgostit de ea. Mi-a plăcut pentru că nu era o persoană materialistă. Era o femeie simplă şi deosebită”, ne spune Neculai Toma.

Vasilica locuia în Petroşiţa, iar Neculai trăia în Galaţi, dar asta nu a fost o problemă pentru cei doi tineri îndrăgostiţi.

„Când ne-am despărţit în Bucureşti, mai aveam bani doar pentru un corn. L-am cumpărat şi l-am mâncat împreună. Asta e prima mea amintire. Imaginea gării ne-a rămas întipărită. Am ştiut de atunci că o doresc în viaţa mea”, a mai adăugat, zâmbind Neculai.

Şi-au trimis scrisori de dragoste, până când Neculai a hotărât să îi cunoască familia fetei pe care o îndrăgea.

După ce a mers să îi cunoască părinţii, bărbatul a adus-o pe Vasilica la Galaţi, unde au hotărât să se căsătorească. Au trecut prin multe de atunci, dar timpul i-a făcut să devină mai puternici şi mai apropiaţi. Chiar dacă posibilităţile materiale nu le-au permis să îşi facă o nuntă de vis, aceştia au compensat totul cu dragoste, muncă şi respect.

„Eu aveam 11 fraţi şi toţi s-au bucurat pentru mine când am găsit pe cineva care îşi dorea o familie. Erau puţin îngrijoraţi, pentru că, am avut o legătura foarte strânsă cu fraţii mei. Dar, am fost cu adevărat fericiţi. Am vrut o familie, iar Neculai mi-a îndeplinit visul”, a adăugat Vasilica.

Comunicarea în cuplu, unul dintre secrete

S-au căsătorit şi au trecut peste greutăţi, au petrecut clipe pe care nu le vor uita niciodată. Povestea de iubire a celor doi s-a sudat în anii ce au urmat.

„Buna înţelegere şi iubirea, dar şi comunicarea în cuplu sunt cele mai importante lucruri de ţinut minte, dacă vrei să ai o căsnicie reuşită şi durabilă. Suntem împreună de 50 de ani. Ne avem unul pe altul”, ne-au mărturisit soţii Toma.

Vasilica a fost 25 de ani ţesătoare şi 10 ani croitoreasă, iar Neculai a muncit peste 30 de ani ca strungar.

„Era foarte bun în ceea ce făcea. În anul 1985 a primit, în urma meritelor deosebite de la muncă, o excursie în Germania. Era foarte mult pentru noi, mai ales în acea perioadă. Este una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le avem”, ne povesteşte Vasilica.

Dragostea şi comunicarea au fost cheia succesului pentru cei doi soţi. Indiferent de clipele minunate sau mai puţin fericite, aceştia au continuat să îşi fie alături unul altuia, să lase de la ei şi să se susţină reciproc.

„Să aibă copii de tineri!”

Cei doi, trecuţi prin viaţă şi greutăţi îi sfătuiesc pe tinerii de astăzi să se căsătorească devreme şi să aibă copii de tineri, căci aşa pruncii vor fi mult mai sănătoşi, iar ei vor avea mai mult timp şi mai multă răbdare.

 „Cred că, din păcate, în ultimul timp tinerii pun prea mult accent pe partea materială. E adevărat că noi am avut poate mai mult noroc, pentru că, măcar, primeam o locuinţă. Asta nu înseamnă că trebuie să fim obsedaţi de bani şi să uităm de ceea ce contează cu adevărat în viaţă: familia. Cheia noastră "secretă" este respectul. Avem două fete, suntem şi bunici. E adevărat că au fost şi momente grele, dar le-am depăşit”, ne mai spune fericitul cuplu.

După cum ne-au mărturisit şi ei, viaţa nu a fost mereu de partea lor, dar au ştiut să vadă partea plină a paharului. Au ştiut să râdă cu sufletul, atunci când au fost fericiţi şi să plângă unul pe umărul celuilalt, când au fost trişti.

„Cel mai greu moment din viaţa noastră a fost atunci când ne-am pierdut părinţii. E una din cele mai dureroase clipe din viaţa unui om. Dar, am ştiut să fim alături unul de celălalt şi atunci”, ne mai spune Neculai.

Cei doi se iubesc mai mult ca în prima zi şi îşi amintesc cu zâmbetul pe buze şi de episoadele fericite din viaţă.

„Am fost cel mai fericit om de pe pământ când Vasilica a născut primul copil. Apoi, ne-am bucurat împreună şi de cea de a doua fată şi le-am privit crescând. Este cea mai mare satisfacţie pe care o poate avea un părinte”, a mai adăugat Neculai.

 

"Împreună, până când moartea ne va despărţi"

Nu există oameni perfecţi, asta e o certitudine. Niciodată nu vom găsi persoane care să ne mulţumească pe deplin. Este foarte important să învăţăm să fim alături de cel drag, indiferent de situaţie, şi să îl respectăm. Cu timpul, asta va rămâne singura avere pe care o avem.

„De la bun început ne-am înţeles foarte bine şi acesta este şi motivul pentru care am făcut doi copii. A fost înţelegere, încredere unul în celălalt şi multă toleranţă. Sfatul nostru pentru tânăra generaţie este să aibă mare încredere unul în celălalt, să tolereze fiecare celuilalt, pentru că, în viaţă, te loveşti de multe şi trebuie depăşite în doi. Să nu se ascundă unul de altul, să fie deschişi, să-şi povestească absolut totul. Noi am reuşit să ne ducem jurământul la final. Suntem foarte fericiţi”, concluzionează Vasilica.

Citit 4636 ori Ultima modificare Vineri, 10 Iunie 2016 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.