Câţi BANI conţine PLICUL pentru medic
Foto: Sursa foto: Internet

Câţi BANI conţine PLICUL pentru medic
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)


A da mită în spitale este o practică obişnuită încă în România, arată un sondaj realizat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Potrivit acestei cercetări sociologice, media mitei date de un pacient român, pentru o intervenţie medicală, este de 688 de lei. Anestezistul primeşte 270 de lei, asistentele câte 100 de lei, iar infirmierele câte 72 de lei.

Principalul motiv pentru care pacienţii aleg să meargă la medic cu plicul este pentru că „altfel nu m-ar băga în seamă” (35 la sută din totalul repondenţilor), „pentru mai multă atenţie” (22 la sută) şi pentru că medicii sunt prost plătiţi (18 la sută).

În România, totalul plăţilor informale făcute de pacienţi către personalul medical se ridică anual la 300 de milioane de euro.

Citit 4835 ori Ultima modificare Luni, 25 Iulie 2016 18:56

7 comentarii

 • postat de Nelu
  Marți, 26 Iulie 2016 19:26
  5.13.216.***
  - Daca se vor mai plimba mereu banii cash prin spitale nu va mai disparea niciodata ,,cersetoria alba '' sau jacmaneala medicala. - Mai cinstit si civilizat merg la medicul particular, vorbeste frumos, nu m-a simt umilit, m-a tratez si stiu pe ce am dat banii cu chitanta, decat sa m-a ascund cu plicul prin salon sa-i dau si poate nu este multumit, de m-a simt ultimul om care a gresit ceva.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Oameni suntem
  Marți, 26 Iulie 2016 18:50
  5.13.216.***
  - Pentru ca majoritatea oamenilor merg la serviciu si nu l-e da nimeni mita, de ce cand cade pacatul si omul se imbolnaveste sa fie jecmanit si umilit de medic. - Si totusi daca o persoana se simte multumita, de modul cum a fost tratata, se duce la cabinetul medicului si i-i multumeste, dar nu jacmaneste.
  - Si ca sa fie ,,starpit'' acest prost obicei ( practica ), s-ar putea actiona prin aplicarea a mai multor moduri, iar nerespectarea lor sa fie aspru pedepsite si anume : ..
  1) Nici un pacient sau insotitor sa nu intre pe poarta spitalului cu mai mult de una suta lei, iar ce are in plus sa ramana la o persoana autorizata la poarta,dupa care va completa o declaratie tip ca nu mai are bani asupra sa si i-i va primi la plecare.
  2) Acelas mod vor respecta si vizitatorii care vin la pacienti.
  3) Tot personalul medical si auxiliar, sa fie instiintati ca nu au voie sa intre in spital cu bani mai mult de una suta lei ( pentru ca au carduri ).
  4) Tot personalul medical si auxiliar sa fie controlat prin sondaj la iesire de catre persoane autorizate de catre organele in drept..
  - In final trebuie sa inteleaga toata lumea, ca nu este corect sa circule banii prin spital motiv pentru care se fac atatea nedreptati mai ales pentru cei fara bani care sunt lasati sa moara nevinovati.
  0
  1
  Raportează
 • postat de urlati la luna ca potaile fricoase, asta meritati
  Marți, 26 Iulie 2016 16:39
  95.76.32.***
  din chestionarele ministerului sanatatii completate in spitale de catre pacientii internati, numai vreo 0,7% au spus ca au dat bani spaga in spital....aproape nimeni. daca sinteti mincinosi si javre, de ce va mai plingeti?
  0
  1
  Raportează
 • postat de cetateanuL
  Marți, 26 Iulie 2016 16:11
  89.137.137.***
  MULTI SI CU TOATE ASTEA TIPA CA VOR SALARII MARITE. MAI ALES CA , INTOTDEAUNA AU INCALCAT JURAMANTUL FACUT, MAJORITATEA OMOARA IN LOC SA SALVEZE, CEI ALESI POLITIC SUNT MEREU PE STICLA ( IN CAZUL COLECTIV TREI MENEGERI IN LOC SA STEA LANGA RANITI ASTEPTAU ORE IN SIR SA FIE FILMATI) SI SA NE UMPLE CAPUL CU MINCIUNI PRECUM CA TOTUL ESTE BINE. CA SI POLITICIENII SUNT EXTREM DE CORUPTI.AM INTALNIT MEDICI EXTRAORDINARI , ADEVARATI MEDICI ( NOROCUL MEU) DAR SI JAVRE(GHINIONUL MEU). NOI TREBUIE SA II NUMIM CUM SUNT , AVEM ACEST DREPT , INDIFERENT CATA SCOALA AU FACUT PTR. CA, DEGEABA FACI MULTA SCOALA DACA RAMAI TOT UN ........
  1
  4
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 26 Iulie 2016 13:45
  78.96.253.***
  Fiti atenti!

  Ma duc acum cativa ani la urgenta ca ma durea sub coasta in partea dreapta.

  Dupa aproape o ora de asteptare, vine medicul specialist din sectie, si apendicita acuta, gata de operat.

  Pana astept rezultatul unor analize preliminare,asistenta imi scrie un pomelnic cu ce trebuia sa cumpar, lama de bisturiu, fese, spirt.....

  Vine nevasta speriata, ca dimineata plecasem viu de acasa, repede la farmacie, urca etajele,si cand colo, stai ,asistenta imi mai da ceva sa cumpar, fugi iar, si gata in sala de operatie.

  Anestezist, chirurg, asistente.

  Ma scobeste,imi pune tub, ma duce la salon.

  Pana aici n-am dat niciun ban.La nimeni.Nu-i stilul meu. Decat pe materialele sanitare pe care trebuia sa le aiba spitalul.

  BOON! Cand doctorul venea la vizita, ma privea din mijlocul salonului, stand pe scaun, fara sa vina la pat sa vada rana, curge, nu curge.

  M-am luat de el.De ce esti bre suparat pe mine, il intreb.
  Pai te-am facut bine, zice.
  Da, multumesc, dar nu ar trebui sa te apropii si sa vezi rana de aproape?
  !!!????, da din umeri.

  Am asteptat, unde-i dom doctor, a plecat acasa, maine...ma uit eu, esti bine zice asistenta..

  A doua zi am cerut exetrnarea.pe proprie raspundere.Semnat in foaia de observatii.

  Apoi la pansat in policlinica.

  Nu mai suportam supararea lu dom doctor.

  Si n-am dat bani!

  Voi de ce le infundati plicurile cu bani in buzunare, prin sertare, si stai cu grija, daca-i nemultumit, trebuia mai mult!!!???

  Va spun eu de ce, de neam prost de ploconiti sau de prosti!
  1
  9
  Raportează
 • postat de LIca
  Marți, 26 Iulie 2016 13:37
  79.116.111.***
  Mita va disparea si responsabilitatea va atinge cote maxime atunci cand medicii si intregul personal medical nu va mai avea voie sa lucreze in particular atat timp cat lucreaza la stat , si aici sunt multe probleme de rezolvat pe care toti le stim , si nu le divulgam organelor competente pentru a starpi umilinta si neputinta bolnavilor in fata lor
  UN PACIENT CARE A MUNCIT SI A PLATIT TOATA VIATA PENTRU SANATATE , SI ACUM CAND ARE NEVOIE DE O INTERVENTIE MEDICALA DE CE SA MAI DE-A MEDICULUI SI COLABOLATORILOR BANI ?
  SI EXEMPLELE CONTINUA :
  Suntem trimisi pentru investigatii la particular cu toate ca spitalele au dotarile respective necesare investigatiilor
  Mergem la o policlinica care are contract cu C.N.A.S. bineinteles cu trimitere de la medic si ne pune sa platim analizele (s-au epuizat fondurile) etc.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Un om de bine
  Marți, 26 Iulie 2016 11:24
  89.136.187.***
  Nu cred ca la noi va dispare aceasta meteahna,indiferent ce salarii vor avea medicii.Nu poti sa faci ordine daca in sanatate nu se vor schimba foarte multe.Cind vor invata sa vorbeasca frumos cu pacientii toate cadrele medicale,cind in spital vor fi conditii omenesti,vor fi medicamente,poate ceva se va schimba si la noi.Sint uniimedici care se comporta asa cum ar trebui,dar sint foarte putini.Majoritatea te trateaza ca pe ultimul om,indiferent ce virsta ai.
  0
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.