ACTELE necesare pentru solicitarea drepturilor la concediu
Foto: Sursa foto: Internet

ACTELE necesare pentru solicitarea drepturilor la concediu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În urma modificărilor ce vor avea loc de la 1 iulie 2016, mamele vor putea obţine mai uşor indemnizaţie, dar şi concediu prenatal. Metodologia de solicitare a dreptului a fost cu mult simplificată. Prin urmare, este necesară prezentarea în copie a documentelor justificative, fără să fie obligatorie legalizarea acestora, ci doar confruntarea cu originalul documentelor la depunerea acestora; în cazul copiilor născuţi în străinătate, certificatul sau extrasul de naştere se solicită în traducere autorizată, nu şi prin legalizare în condiţiile legii; în situaţiile de acest tip, primăria va transmite agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială documentele de solicitare a dreptului în format electronic (scanate), pentru a se putea prelucra operativ la nivelul agenţiilor pentru plăţi, se introduce posibilitatea de certificare a cererii de către primar sau persoana desemnată de acesta, prin semnătură electronică, asigurând mai multă rapiditate în analiza administrativă.

De asemenea, se simplifică solicitarea unui nou drept în cazurile de suprapunere a drepturilor pentru copiii născuţi în perioada de concediu, prin depunerea cererii şi prezentarea numai a documentelor suplimentare care atestă noua situaţie, mai exact, certificatul de naştere al următorului copil, precum şi, dacă este cazul, actele care atestă realizarea de venituri în cazul în care părintele a avut venituri supuse impozitului.

Mamele mai au obligaţia de a specifica, în cerere, că, pe lângă dreptul la alocaţia de stat pentru copii, se solicită, în acelaşi timp, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului. În plus, mămicile au la dispoziţie formularele necesare acordării drepturilor pe site-urile ministerului, Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, dar şi la primărie. Sunt incluse prevederi care dau posibilitatea, pentru viitor, de a se solicita documente doveditoare online, pe baza semnăturii electronice extinse.

Citit 2275 ori Ultima modificare Marți, 09 August 2016 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.