După o recoltă proastă, BANI de la stat pentru APICULTORI

După o recoltă proastă, BANI de la stat pentru APICULTORI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Apicultorii vor primi un ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine, suma urmând să acopere o parte pierderile de producţie înregistrate în acest an din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

"Acest ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine promis de Ministerul Agriculturii ne va ajuta să ne putem păstra numărul de familii de albine şi pentru a le putea hrăni deoarece am fost afectaţi la principalele culesuri, la rapiţă, salcâm şi floarea soarelui. Avem promisiunea că săptămâna viitoare va ieşi o Hotărâre de Guvern privind ajutorul de 15 lei pe familia de albine, în condiţiile în care noi am cheltuit anul acesta în jur de 250 de lei pe familie. E un lucru înţelept că ministerul a găsit înţelegerea de a ne sprijini, chiar dacă nu ne putem acoperi cheltuielile pe care le-am făcut, este un semnal că apicultura este recunoscută şi avem un sprijin din partea statului român", a spus Fetea.

Acesta a precizat că în 2016 costurile pentru susţinerea unei familii de albine au crescut cu 50 - 60 de lei pentru acordarea suplimentelor de hrană.

"Din calculele noastre, în fiecare an noi cheltuim în medie pe o familie de albine în jur de 200 de lei, şi aici intră schimbul ramelor, mătcilor, fagurelui, tratamente şi nu vorbim de munca noastră pe care nu o cuantificăm niciodată. În schimb, anul acesta am cheltuit 250 de lei, chiar 260 de lei, în medie. Aceste sume în plus au apărut în condiţiile în care am fost obligaţi să dăm hrană albinelor, siropuri, dar din păcate nu recuperăm prin producţia realizată decât 40-45 la sută. Primim aceşti 15 lei şi asta înseamnă că mai recuperăm până la 50 - 55 la sută. Din păcate noi depindem mult de natură, pentru că albina nu poate să iasă la zbor pe vânt, pe frig şi ploaie şi să mai facă şi producţie. Din ceea ce am observat, totul se întâmplă ciclic: din trei ani avem unul bun sau bunicel şi doi nu din punct de vedere al producţiei", a explicat şeful ACA.

Citit 1665 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2016 13:01

1 comentariu

 • postat de poiana-albinelor
  Luni, 12 Septembrie 2016 08:54
  82.208.137.***
  Daca ajutorul inseamna bani pentru sirop din zahar, mai bine lipsa. Eu nu dau asemenea porcarii albinele mele.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.