INFRACTORII nesupuşi vor putea fi ÎMPUȘCAȚI pe loc

INFRACTORII nesupuşi vor putea fi ÎMPUȘCAȚI pe loc
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Folosirea armamentului în timpul serviciului de către poliţişti, jandarmi şi reprezentanţii altor structuri va fi perfect legală, iar cei care vor trage după hoţi sau alţi infractori periculoşi nu vor mai avea probleme cu legea. Este vestea bună pe care structurile de ordine publică şi apărare o primesc de la Parlament, care zile trecute a adoptat o nouă lege privind uzul de armă în condiţii speciale. Astfel, poliţiştii şi celelalte categorii vor fi apăraţi de datul în judecată, şi, mai rău, de condamnări, în cazul în care îşi vor folosi armamentul din dotare pentru a se apăra sau pentru a reţine un infractor care nu se conformează somaţiilor.

"Uzul de armă executat în condiţiile şi situaţiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială", se arată în noua lege a armelor. Astfel, cel care foloseşte arma în condiţiile legale va explica în faţa procurorului sau a superiorilor condiţiile în care a tras şi, dacă aceştia decid că actul a fost justificat, victima sau rudele acesteia nu îl vor mai putea da în judecată, nici pe cale penală, nici civilă.

"Aceste noi prevederi sunt ancorate în realitatea anului 2016. Acel uz de armă din 1996 era o prevedere comunistă. Dacă aveam vătămare, era cercetat pentru vătămare, dacă era deces, era cercetat pentru omor calificat", a explicat vicepreşedintele SNPPC (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual), Dumitru Coarnă.

"Dacă infractorul sau familia îl acţionau în instanţă, el trebuia să se apere singur. Instituţia îşi lua mâna de pe el, se apăra singur. Cântărea de câteva ori, să trag sau nu", a adăugat deputatul Ştefan Burlacu, iniţiatorul modificării. De asemenea, în situaţii excepţionale, precum ameninţările teroriste, armamentul poate fi folosit fără somaţie, potrivit noii legi.

Citit 12026 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2016 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.