SPRIJIN PENTRU COPII | Centrul Comunitar ”La vale”, o oază de linişte şi ajutor
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

SPRIJIN PENTRU COPII | Centrul Comunitar ”La vale”, o oază de linişte şi ajutor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fundaţia Cuvântul întrupat a organizat în această săptămână Ziua Porţilor Deschise la Centrul Comunitar “La vale” din Galaţi. Vizitatorii au fost primiţi cu o masă plină de bunătăţi. Deşi fundaţia există din anul 2001, mulţi locuitori ai oraşului Galaţi nu ştiu de existenţa acestui loc.

Pe o suprafaţă de 1.200 metri pătraţi stau strânse una lângă alta două căsuţe, o grădină, un loc de joacă, seră şi două depozite, care au fost cândva intrări în vechiul tunel de sub oraş. Toată ograda este împânzită cu pietre decorative mici şi mari aduse din Munţii Măcin. Angajaţii recunosc că spaţiul este foarte mic, dar încearcă să-l gestioneze în cel mai bun mod, pentru a oferi copiilor un loc în care pot fi în siguranţă.

“Sera este construită din materiale reciclate. Anul trecut am avut salată şi ardei toată iarna, aşa că am decis să o extindem ca să reducem cheltuielile. Suntem limitaţi de spaţiu şi personal, aşa că nu putem avea foarte mulţi copiii aici, de aceea am înfiinţat un centru şi în comuna Tudor Vladimirescu”, susţine David Chronic, membru fondator al Fundaţiei Cuvântul Întrupat.

Centrul situat în cartierul Valea oraşului este dotat cu o mică bibliotecă, tablă pentru activităţi didactice, masă de ping-pong, acvariu şi o sală de mese. Pentru că aceasta este foarte mică, elevii sunt nevoiţi să mănânce în ture.

„Aici toate mesele şi scaunele au fost făcute de noi, cu ajutorul unui băiat ce frecventa centrul. Fiecare copil are câte un vestiar. Cei mai mulţi nu au loc acasă, aşa că aici îşi păstrează jucăriile, hainele şi rechizitele. Unii nici nu au apă acasă, însă pot face baie aici”, a mai adăugat David Chronic.

Copiii înscrişi la centru trebuie să frecventeze obligatoriu şcoala şi să vină în fiecare zi la cele patru ore de activităţi cu voluntarii. După şcoală, ei iau o masă caldă, fac temele, învaţă regulile de comportament în societate, iar apoi merg la joacă. Vara, când nu au teme, elevii merg în excursie, la grădina zoologică şi în tabără.

43 de copii vin zilnic la centru

Anica Ştefan Anica vine la Centrul Comunitar „La vale” de opt ani. Munceşte la bucătărie, dar face şi voluntariat cu cei mici. Deşi nu este din Galaţi, depune un efort imens şi face naveta în fiecare zi pentru a pune pe masa copiilor farfurii care să le aducă bucurie. “Încercăm să ajutăm copiii, să-i integrăm în societate. Le dăm vitamine, mergem cu ei la doctor, dacă au probleme de sănătate, iar cu sprijinul financiar al fundaţiei putem plăti tratamentele”, aflăm de la David Chronic.

Mulţi dintre ei sunt la un pas să abandoneze şcoala, dar fundaţia încearcă să prevină acest lucru. În fiecare zi, la Centrul Comunitar vin 43 de copii cu vârsta cuprinsă între şase şi 16 ani, toţi fiind din familii vulnerabile.

Pe lângă educaţia copiilor, Fundaţia Cuvântul Întrupat ţine foarte mult la familiile acestora. Regulat se fac şedinţe, copiii vorbesc despre lucrurile cu care se confruntă acasă, despre abuzul de alcool, droguri şi care sunt planurile lor pentru viitor. Echipa centrului comunitar mizează foarte mult pe respectul între copii. Dacă apare o ceartă în grup, cei mici niciodată nu sunt pedepsiţi, dar li se explică cum se gestionează emoţiile şi cum se pot soluţiona problemele în mod paşnic.

Dacă termină liceul, copiii îşi găsesc un loc de muncă. Totuşi există şi unii care renunţă la şcoală şi pleacă în lume. David Chronic îşi aminteşte, emoţionat de un tânăr care a avut ambiţia să termine liceul, deşi avea deja 24 de ani. “Din păcate vin elevi de clasa a IV-a, dar care gândesc asemeni unui copil din clasa întâi. Încă nu am avut pe nimeni care şi-ar dori să meargă la facultate, însă dacă ar fi, noi l-am susţine cu mare bucurie”.

„Aici se întâmplă lucruri pentru care noi suntem doar nişte intermediari. Nu e important să simţi că schimbi lumea, dar să faci un pic ca să schimbi lucrurile din jurul tău. În fiecare zi se văd schimbări reale. Poate nu sunt extraordinare, sunt mărunte, dar constante. Nu vă imaginaţi că nu sunt probleme. Copilul realizează că are o alegere de făcut, iar noi suntem aici ca să-l susţinem. Avem şedinţe lunare cu părinţii, mergem la şcoală cu asistentul social, mergem la ei acasă, încercăm să fim o echipă. În anii precedenţi, am avut şi un curs de alfabetizare pentru părinţi” ne-a spus Anca Aurora Chiosea, responsabil de comunicare.

Cum şi de ce puteţi dona pentru Cuvântul Întrupat

Cu banii adunaţii din donaţii, copiilor li se cumpără haine, încălţăminte şi rechizite şcolare. Fondurile ajung din SUA, Marea Britanie, dar şi de la persoanele fizice din Galaţi. Cu toate acestea, copiii trebuie să depună puţin efort pentru a primi cadouri – să aibă un comportament adecvat, să-şi gestioneze emoţiile negative, să menţină curăţenia, să dea hrană la peştii din acvariu, unii au şi o porţiune de pământ de care au grijă tot anul.

“Ei ne dau putere şi energie să-i ajutăm. De la copii am învăţat să fiu deschisă, vulnerabilă, să nu fiu arogantă şi să nu îmi impun opinia. Ei m-au ridicat!” vorbeşte doamna Chiosea, extrem de emoţionată. Îşi aminteşte cu bucurie de întâmplările pe care le-a trăit la centru şi zâmbeşte larg când povesteşte despre băieţelul care a venit la ea cu vestea “Doamna, a născut porcul!”.

Fundaţia Cuvântul Întrupat nu s-a limitat doar la ceea ce face în Galaţi, s-a extins şi în alte localităţi. De şapte ani membrii ei au înfiinţat un centru similar şi la Chişinău.

Cei care doresc să se implice în activitatea fundaţiei pot face voluntariat la Centrul Comunitar „La vale” din Galaţi, situat pe strada Dogăriei, nr. 111. Persoanele fizice pot redirecţiona 2 la sută din impozitul pe venit, astfel nu vor cheltui nimic, banii fiind viraţi către stat  dacă nu aleg să-i doneze. Acelaşi model este valabil şi pentru persoanele juridice. Firmele pot dona până la 20 la sută din impozitul pe profit pentru a susţine financiar fundaţia.

Citit 2951 ori Ultima modificare Vineri, 21 Octombrie 2016 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.