Laptele, cornul şi fructele elevilor, gestionate defectuos, ACUZĂ Camera de Conturi

Laptele, cornul şi fructele elevilor, gestionate defectuos, ACUZĂ Camera de Conturi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Laptele, cornul şi merele şcolarilor au ajuns, cel puţin pe hârtie, şi la elevii care au absentat de la cursuri o întreagă zi. Mai mult, Consiliul Judeţean Galaţi a efectuat o serie de plăţi nelegale pentru fructele distribuite copiilor în şcoli, din cauză că a depăşit bugetul prevăzut pentru programul social, a descoperit Camera de Conturi, în urma controlului din acest an.

„În perioada 2014-2015, în mod nejustificat, entitatea a acordat şi elevilor care au fost absenţi de la cursuri, pe toată durata zilei, cantităţile de produse prevăzute în cadrul Programului privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore şi Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, ceea ce a condus la plata nelegală a sumei de 11.503 lei, reprezentând contravaloarea acestor produse alimentare (lapte, corn, mere)”, precizează auditorii Camerei de Conturi, în Decizia nr. 23/03.08.2016.

Reprezentanţii instituţiei de control au mai arătat că, în aceeaşi perioadă, au fost efectuate „plăţi peste limitele prevăzute prin hotărâri de guvern” în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli. „Pentru plata acestui program au fost utilizate sume din alte surse de finanţare (ex. bugetul propriu al judeţului Galaţi) decât sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate prin hotărâre de Guvern. Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Filiala Judeţeană Galaţi i-a fost solicitată rambursarea unor sume care nu au fost finanţate din bugetul de stat, ci din bugetul local al judeţului Galaţi, aceste sume fiind ulterior virate bugetului de stat. Valoarea estimativă a abaterii constatate este de 1.844.449 de lei, din care suma de 1.357.455 de lei este aferentă sumelor plătite din bugetul propriu al judeţului Galaţi, şi nu din bugetul de stat, cum ar fi fost corect, iar suma de 642.182 de lei reprezintă plăţi nelegale ca urmare a depăşirii bugetului programului social”.

Consiliul Judeţean este obligat ca, până la finele anului, să ia măsuri pentru recuperarea prejudiciului. Şi în acest caz, Consiliul Judeţean a făcut contestaţie.

Citit 3001 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2016 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.