Economie cu laboranţi şi fochişti, în şcolile gălăţene

Economie cu laboranţi şi fochişti, în şcolile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Programată pentru miercuri, prima videoconferinţă ţinută de noul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cu inspectorii şcolari din ţară, a fost amânată pentru o dată ulterioară, din motive tehnice.

Inspectoratele şcolare judeţene erau pregătite cu calcule: de unde să taie ca să iasă numărătoarea posturilor rămase nefinanţate.

Propunerile de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi nu se pliază în totalitate pe cele patru sugestii venite de la minister, la întâlnirea de marţi cu sindicaliştii din Educaţie.

Din socotelile făcute la ISJ Galaţi a fost exclus, astfel, renunţarea la reducerea cu două ore a normei pentru profesorii de gradul I cu peste 25 de ani vechime.

O posibilă variantă

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă ne-a declarat că o variantă de reducere a posturilor în sistemul gălăţean ar arăta în felul următor: 

Din start, pot fi luate în calcul pentru reducere 50 de posturi aferente personalului didactic şi nedidactic, rămase vacante din cursul anului 2009 deoarece anul trecut angajările în sistemul bugetar au fost blocate.

Alte maxim 70 de posturi reies din restrângerile de activitate ce vor fi operate în septembrie ca urmare a faptului că populaţia şcolară este în scădere.

Astfel, previziunile pentru anul şcolar viitor arată că vor fi cu 30 - 40 de clase mai puţin decât în acest moment.

„În anul şcolar 2010 / 2011 vom avea în sistem cu 1.000 – 1.200 de elevi mai puţini. Reducerea de norme se făcea indiferent dacă apărea sau nu Ordonanţa 114”, a precizat Doru Resmeriţă.

De asemenea, maxim 70 de posturi ar urma să se reducă şi din reducerea la degrevarea de ore în cazul directorilor şi directorilor adjuncţi.

Restul de aproximativ 150 de posturi ar putea fi reduse din sectorul  didactic auxiliar şi nedidatic.

„După analizele noastre, rezultă că la 2,7 posturi de directori există câte un post de nedidactic şi didactic auxiliar. Din cele aproximativ 2.200 de posturi am putea face o reducere de 10 la sută”.

„Astfel, în şcolile din rural, un fochist angajat doar ca să lucreze 3 luni de zile ar putea munci cu jumătate de normă, la mai multe şcoli”, a exemplificat reprezentantul ISJ Galaţi.

Inspectoratul şcolar general ne-a precizat că acestea nu reprezintă o decât rezultatele unei analize a datelor existente, rezultate care au condus la o variantă de calcul.

Socoteli degeaba?

Pe de altă parte, Valeriu Diculescu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, consideră că nu se mai pot face reduceri nici de la personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

„Ministerul ne lasă să fierbem în suc propriu şi să facem calcule când, de fapt, pregăteşte un proiect de plan de învăţământ complet schimbat, proiect care se pare că circulă neoficial prin şcoli”, crede acesta.

Citit 1907 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.