Pacienţii, întrebaţi prin SMS despre condiţiile din spital

Pacienţii, întrebaţi prin SMS despre condiţiile din spital
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Respondenţilor le va fi păstrat anonimatul, tocmai pentru ca răspunsurile lor să reflecte cât mai bine realităţile din spitale

O parte dintre pacienţii internaţi în spitalele din România vor primi, la externare, SMS-uri cu întrebări legate de condiţiile din spitale. Chestionarul respectiv va conţine şi referiri la eventuale cazuri de corupţie, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii. Potrivit sursei citate, vor fi contactaţi, anual, aproximativ jumătate dintre pacienţii care se externează din spitale, estimându-se că vor fi trimise 5.400.000 de SMS-uri, în toate reţelele naţionale.

Mesajele pe care le vor primi pacienţii vor conţine întrebări simple referitoare la: calitatea serviciilor medicale, curăţenia din spital, interacţiunea cu personalul medical şi eventuale cazuri de corupţie. Conform Ministerului Sănătăţii, răspunsul pacienţilor va fi anonim şi înregistrat într-un sistem informatic dezvoltat gratuit pentru Ministerul Sănătăţii de către Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, SMS-ul de răspuns va fi gratuit pentru pacienţi. Situaţia rezultată din centralizarea datelor şi analiza acestora va fi publicată trimestrial pe site-ul transparenta.ms.ro, administrat de Ministerului Sănătăţii şi dezvoltat de GovITHub.

Vechea metodă, viciată din start

Până acum, măsurarea satisfacţiei pacienţilor se baza pe formulare tipărite care erau completate de pacienţi în timpul internării, iar apoi introduse într-un sistem centralizat de către angajaţii spitalului. "Această metodologie a distorsionat rezultatele şi nu a oferit o situaţie reală a experienţei pacientului în spital", a concluzionat Ministerul Sănătăţii. Spre exemplu, 97 la sută dintre pacienţii care au completat acest chestionar au afirmat că au fost foarte mulţumiţi de condiţiile din spitale şi că nu au fost nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamente şi materiale sanitare. Proporţia celor mulţumiţi este total nerealistă, spun autorităţile, motiv pentru care a fost nevoie de introducerea noului chestionar în care identitatea pacientului care răspunde nu este dezvăluită.

Câţi pacienţi se internează în spitalele gălăţene

În unităţile medicale cu paturi din judeţul Galaţi, excepţie făcând Spitalul Militar "Dr. Aristide Serfioti", au fost internaţi, în 2015, puţin peste 91.000 de pacienţi, Potrivit Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. În cazul în care numărul internărilor va fi asemănător şi în acest an, în jur de 45.000 de pacienţi ar urma să primească prin SMS chestionarul anunţat de Ministerul Sănătăţii. Majoritatea bolnavilor internaţi sunt însă persoane în vârstă, pentru care a completa un chestionar trimis prin SMS ar putea fi o provocare. Rămâne astfel de văzut, după primul trimestru de la implementare, câţi dintre pacienţi vor răspunde întrebărilor trimise de Ministerul Sănătăţii.

Citit 2798 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2016 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.