Medicamentele scumpe, prescrise direct de către medicii curanţi

Medicamentele scumpe, prescrise direct de către medicii curanţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pacienţii care suferă de cancer, boli autoimune sau boli rare vor obţine mai uşor acces la medicamente compensate şi gratuite, din 1 martie, când întreaga responsabilitate a prescrierii cade pe umerii medicului curant şi nu pe cei ai comisiilor de specialitate, ce urmează să fie desfiinţate.

În consecinţă, românii care suferă de boli grave şi care vor avea nevoie de medicamente compensate sau gratuite de ultimă generaţie, vor avea acces mai rapid la ele. Şi asta fără dosar medical sau liste de aşteptare. Modificarea aparţine Guvernului, care a decis eliminarea comisiilor de specialitate din cadrul caselor judeţene de asigurări de sănătate. Aceste comisii se întruneau lunar sau chiar mai rar pentru a verifica dosarele primite de la bolnavi.

S-a eliminat, aşadar, o verigă intermediară administrativă, dar sunt şanse să se facă şi abuzuri în condiţiile în care noul mecanism nu va fi bine pus în practică, atrag atenţia specialiştii. „Este vorba de o fluidizare, astfel încât medicamentele să ajungă mai repede la bolnavi. Practic, pacientul nu va mai sta să aştepte două, trei sau şase luni de la diagnostic, pentru a beneficia de tratament”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Câte comisii vor fi desfiinţate

Pentru 106 medicamente, majoritatea destinate unor afecţiuni precum cancerul, reumatismul, Parkinson sau hepatită B şi C, prescrierea se va face de către medicul specialist, potrivit criteriilor de eligibilitate prevăzute de protocoalele terapeutice. În consecinţă, 14 comisii de la nivelul CNAS şi alte opt comisii locale nu vor mai funcţiona începând cu luna martie. Chiar dacă salută decizia Guvernului, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor de Pacienţi cu Afecţiuni Cronice (CNAS), spune că va fi nevoie de o monitorizare atentă. „E un lucru bun pentru marea majoritate a pacienţilor. În prezent, de la diagnostic şi până la intrarea în tratament trec luni bune. Însă autorităţile ar trebui să facă nişte reglementări prin care să poată verifica dacă medicii au diagnosticat corect şi dacă pacienţii au intrat în tratament conform protocolului”, a precizat Gănescu.

Citit 2542 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2017 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.