LISTE de aşteptare pentru consultaţiile la oftalmolog. CÂT COSTĂ un consult la privat

LISTE de aşteptare pentru consultaţiile la oftalmolog. CÂT COSTĂ un consult la privat
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Gălăţenii care contribuie lunar la Fondul de asigurări sociale de sănătate sau persoanele coasigurate au dreptul la toate serviciile oferite de sistemul medical de stat din România. Nu de puţine ori însă, nevoia de servicii medicale a bolnavilor asiguraţi depăşeşte cu mult capacitatea spitalelor şi a policlinicilor.

Apar astfel liste de aşteptare, pacienţii fiind programaţi de la o lună la alta sau chiar la diferenţă de câteva luni. Cum boala nu aşteaptă, oamenilor le rămâne varianta de a merge la privat, unde tarifele nu sunt întotdeauna dintre cele mai mici.

În cazul unui consult pentru ochi, spre exemplu, programările se fac de la o lună la alta, în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean Galaţi. Cu alte cuvinte, dacă mergeţi să vă programaţi în luna martie, consultul va avea loc abia în aprilie. "Dacă la mine vine pacientul şi constat că are nevoie de un consult oftalmologic, îi eliberez un bilet de trimitere pentru această specialitate. Teoretic, cu această scrisoare, persoana poate merge la orice unitate sanitară de stat din ţară care deţine un cabinet oftalmologic. În judeţul Galaţi, poate merge la Spitalul Judeţean, la Militar sau la CFR. Cererea este însă mare, iar numărul medicilor este, aşa cum cu toţii ştim, prea mic. Bolnavii sunt nevoiţi să se programeze, din acest motiv", a precizat, pentru "Viaţa liberă", medicul de familie Dumitru Mărăşescu.

Lucrurile se complică dacă, în urma consultului, pacientul află că are nevoie de o operaţie, cum ar fi cea de cataractă, spre exemplu. În astfel de cazuri, listele de aşteptare se întind şi pe o perioadă de trei luni.

Costurile la privat

Alternativa, bineînţeles, o reprezintă cabinetele private, iar aici gălăţenii au de unde alege, cu condiţia să plătească. Totuşi, cererea este atât de mare, încât chiar şi aici trebuie făcute programări. Pentru o consultaţie oftalmologică programată la privat, pacientul trebuie să scoată din buzunar între 80 şi 130 de lei. Consultaţia presupune măsurarea acuităţii vizuale, autorefractometria şi, dacă este cazul, prescripţie de ochelari. Consultaţiile fără programări pot ajunge să coste 200 de lei. O operaţie de cataractă la privat costă între 2.000 şi 4.000 de lei, în funcţie de complexitate, în vreme ce pentru glaucom bolnavul trebuie să plătească în jur de 800-1.000 de lei.

Citit 11277 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Martie 2017 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.