Grădiniţă de stat vs. grădiniţă particulară

Grădiniţă de stat vs. grădiniţă particulară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La scurt timp după ce devenim mămici, bebeluşul creşte tot mai repede, scapă de colici şi cu siguranţă îşi doreşte să fie "independent", să mănânce singur, să meargă şi mai presus de orice să socializeze. Şi aşa vă daţi seama că timpul a trecut foarte repede şi că aţi ajuns la momentul înscrierii copilului la grădiniţă. Cea mai mare dilemă este: copilul meu va frecventa cursurile unei instituţii de învăţământ la stat sau privat? Care sunt avantajele şi dezavantajele? 

Multe grădiniţe de stat

În municipiul nostru sunt 51 de grădiniţe de stat, dintre care 26 cu program prelungit şi una cu program săptămânal (unde copiii sunt lăsaţi de luni până vineri) şi şase grădiniţe particulare. Indiferent de tipul grădiniţei pe care o alegeţi, acomodarea micuţului este dificilă în primul an. Iar vulnerabilitatea la viruşi este mare, indiferent dacă fac parte dintr-un colectiv format din 12 copii sau 30 de copii.

Preţurile - un criteriu care limitează

La o grădiniţă de stat cu program prelungit, taxa pentru hrană este între 10 şi 12 lei pe zi, asta însemnând aproximativ 200-230 de lei pe lună. Pentru rechizite şi alte dotări ale clasei, părinţii plătesc o sumă convenită la începutul anului (între 250 şi 300 de lei, în funcţie de grupă; la grupele mici, preţurile sunt mai ridicate, fiind vorba de covoare, piese de mobilier de care copiii beneficiază şi în următorii ani).

La o grădiniţă privată, preţurile se încadrează între 450 şi 600 de lei pe lună, pentru program scurt (până la 12,00 sau 13,00), respectiv, între 700 şi 1.000 de lei pe lună pentru program prelungit (până la ora 18,00). În aceşti bani intră taxa de hrană, activităţi obligatorii, rechizitele, învăţarea unei limbi străine, plus alte activităţi opţionale ca pictură, balet, educaţie plastică, etc. De asemenea, pentru alţi bani, copilul poate urma cursuri de karate, pian, şah, etc, sumele ajungând între 80 şi 100 de lei pentru o singură disciplină.

Avantajele grădiniţei de stat

Sunt mai puţine familiile care îşi permit să îşi dea copilul la o grădiniţă particulară. Există, în Galaţi, multe grădiniţe de stat, unde copiii sunt bine îngrijiţi, personalul este bine pregătit, iar mâncarea este bună. De asemenea, în instituţiile de învăţământ de stat, cadrele didactice susţin examene de titularizare în vederea ocupării postului, prin urmare copilul beneficiază de oameni cu studii de specialitate.

Câteva sfaturi de final

Indiferent de opţiunea pe care o alegeţi, un lucru este cert: copiii au nevoie de afecţiune şi atenţie. Pentru ambele alegeri, există şi avantaje, şi dezavantaje. Trebuie să ţinem cont de factorii care ne permit sau nu să alegem o grădiniţă particulară. Un cadru didactic devotat vom găsi cu siguranţă în ambele situaţii.        

Citit 13176 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2017 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.