12 ani de chiul la română şi matematică

12 ani de chiul la română şi matematică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea ISJ  a contabilizat absenţele elevilor de clasa a VIII-a la cele două discipline la care susţin evaluarea naţională * S-au strâns peste 100.000 de ore la care au lipsit motivat sau nemotivat * Şcoala Nr. 2 Tecuci, şcolile din Toflea şi  Brăhăşeşti  şi Şcoala Nr. 3 Iveşti - în topul chiulangiilor *

Inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu consideră că rezultatele slabe de la evaluarea naţională de la unele unităţi gimnaziale ar avea ca explicaţie şi numărul mare de absenţe pe care elevii de-a VIII-a le-au făcut, în ultimul an, la cele două discipline de examen, româna şi matematica. „Nu contează că sunt motivate sau nu, important e rezultatul. Lipsa elevilor de la cursuri” spune adjunctul de la ISJ.

În total, cei peste 6.000 de elevi din ultimul an de gimnaziu au acumulat 52.893 de ore nefăcute la română şi 50.828 la matematică, în total 103.721.

Un simplu calcul ne relevă o situaţie destul de critică: cele peste 100.000 de absente se transformă în 12 ani de chiul la  română şi  matematică.

Şcolile care au cele mai multe absenţe

Raportat la numărul de elevi, cele mai multe absenţe s-au înregistrat la Şcoala Nr. 2 din Tecuci. Aici, cei 34 de cursanţi din anul terminal de gimnaziu au acumulat 3.468 de ore în care au lipsit la română şi matematică, ceea ce înseamnă 102 absenţe „de căciulă”.

Urmează Şcoala din Toflea (FOTO), unde cei 53 de elevi au acumulat 5.180 de absenţe, adică 98 de ore de chiul „de căciulă”.  La cele două unităţi de învăţământ se înregistrează şi un procent de promovare a clasei a VIII-a destul de scăzut. La Toflea, nici măcar jumătate dintre elevi n-au reuşit să treacă clasa. 

Nici gimnaziştii de la Şcoala din Brăhăşeşti nu s-au lăsat mai prejos decât colegii lor din satul vecin şi au acumulat câte 66 de ore de chiul „per capita”, în timp ce elevii de la Şcoala Nr. 3 Iveşti au reuşit să înscrie doar o „performanţă” de 61 de absenţe „de căciulă”.

CITEŞTE AICI ŞI   Cartele magnetice antichiul

O treime din materie, pauză

Dacă am raporta la numărul de ore studiate la cele două materii în acest an şcolar s-ar ajunge la o concluzie şi mai tristă: la Brăhăşeşti şi la Şcoala Nr. 2 Tecuci, fiecare elev al şcolii a chiulit la mai bine de o treime din numărul de ore alocate celor două materii importante pentru examen. Sunt în jur de 280 de ore de matematică şi română, în cele 35 de săptămâni de carte. 

La evaluarea naţională, dintre cei 26 de elevi de la Toflea care s-au prezentat la examen, doar 10 au reuşit să ia note de trecere la ambele discipline. Asta dintr-o generaţie de 53 de elevi.

La Şcoala Nr. 2 din Tecuci, situaţia este aproximativ aceeaşi: dintre cei 23 de candidaţi care au venit la evaluare, doar 11 au luat note de trecere la ambele discipline. Deci o treime din întreaga generaţie de 34 de înscrişi în clasa a VIII-a la această şcoală.

Citit 1129 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.