Studenţi la Harvard specializaţi la Galaţi

Studenţi la Harvard specializaţi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un câine care muşcă un preot nu este o ştire, dar un preot care muşcă un câine, iată un subiect de presă. Ne-am obişnuit în ultimii ani cu studenţi români care merg să se specializeze la universităţi de tradiţie din lumea întreagă. Dar ca studenţi ai unei instituţii de prestigiu din străinătate să vină să se desăvârşească profesional la Galaţi, iată o ipostază care nu se întâlneşte în fiecare zi.

Şi totuşi se poate. Doi studenţi ai celebrei universităţi americane Harvard au făcut un stagiu de pregătire de două luni la Universitatea „Dunărea de Jos”, la Facultatea de Mecanică.

În SUA, Aurelian Nicolae (22 de ani) şi John Yusufu (23 de ani) studiază de 3 ani ingineria mecanică, iar pentru 2 luni, în perioada vacanţei dinaintea ultimului an de studiu, au ales să se specializeze la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„Eu am venit practic acasă, dar am rămas profund impresionat de nivelul de aici, în special de anumiţi profesori care ne-au îndrumat, şi mă refer aici la doamna Felicia Stan şi la domnul Cătălin Fetecău, decanul facultăţii”, spune Aurelian Nicolae.

„Sunt aici de 2 luni şi pot să spun că din unele puncte de vedere e mai bine decât în SUA, deşi din alte puncte de vedere e mai puţin bine. Oricum, experienţa este similară, cu precizarea că aici, la Galaţi, colaborarea cu profesorii a fost mult mai bună, mai strâns legată. Acesta este avantajul faptului că este o universitate mai mică. Sigur, am avut de-a face şi cu situaţii neprevăzute, precum lipsa unor materiale pentru studiu, dar oamenii de aici s-au străduit ca noi să primim tot ceea ce am avut nevoie”, ne-a spus John Yusufu, studentul nigerian la Harvard.

Cale deschisă colaborării între Harvard şi Galaţi

Ideea acestui stagiu i-a aparţinut lui Aurelian Nicolae, gălăţean, absolvent al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”. Însă nu a făcut-o la modul neoficial, ci prin intermediul unui program propus celor de la Harvard, care au acceptat colaborarea cu Facultatea de Mecanică de la Galaţi.

„Le-am propus un program şi mi-au aprobat finanţare pentru 6 studenţi care ar fi urmat să vină aici pentru training. Iniţial s-au înscris 4, apoi s-au mai retras 2 şi am rămas în final doar eu şi cu John, care este şi el student internaţional la Harvard, fiind de origine din Nigeria. Pentru mine, important este că s-a stabilit o legătură între instituţii pentru că eu vreau să duc mai departe această colaborare”.

„Din păcate, niciun student american nu s-a arătat dispus să vină în România, mai degrabă studenţii internaţionali au luat în calcul această variantă. Cred că există o opinie preconcepută cu privire la nivelul şcolii din România, din păcate ei nu văd nicio legătură între cercetarea de top şi universităţile din România”, a adăugat Aurelian Nicolae.

Acesta speră să dezvolte colaborarea între cele două instituţii mai ales după ce vor  publica rezultatele cercetărilor pe care le-au făcut la Galaţi. „Sigur vom avea alte cereri în anii următori, mai ales după ce John va scrie raportul său oficial despre perioada petrecută aici”, a mai spus Aurelian Nicolae.

Decanul Facultăţii de Mecanică: „Au avut de învăţat şi la noi”

Decanul Facultăţii de Mecanică, prof. dr. Cătălin Fetecău, s-a declarat foarte mulţumit de faptul că instituţia pe care o conduce colaborează cu celebra universitate americană Harvard.

„Ei şi-au completat aici experienţa. Acolo ei erau învăţaţi să lucreze foarte mult în echipă, iar aici au învăţat să lucreze şi individual. În plus, deşi poate părea surprinzător, în acest stagiu ei au găsit lucruri pe care doar le-au citit în cursurile lor. Sunt bine pregătiţi, este foarte adevărat, dar şi studenţii noştri se pot compara cu ei, deşi într-un procent mult mai mic, probabil undeva la cinci la sută”, a explicat decanul Cătălin Fetecău.

Citit 1834 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.