Cum trecem peste o despărţire

Cum trecem peste o despărţire
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un tânăr care vine la cabinet pentru şedinţe de consiliere se află într-o perioadă mai neplăcută din viaţa lui, despărţirea. Sunt abia câteva zile de când iubita lui a ales să se despartă de el. L-am admirat pentru că a venit să îşi împărtăşească gândurile astfel încât să treacă mai uşor prin acest proces dureros.

Despărţirea reprezintă o experienţă dificilă pentru mulţi dintre noi, însă e şi mai greu când eşti adolescent şi treci prin aşa ceva pentru prima dată. Suferinţa în urma unei despărțiri poate să dureze cel mult până la şase luni. Dacă durează mai mult timp, atunci e cazul să căutăm ajutor specializat.

Sunt cinci etape prin care trece o persoană aflată în doliu, iar prin doliu definesc pierderea celui drag, fie că a decedat, fie că a ales doar să plece din relaţie: negarea realităţii (nu-i adevărat), furia, învinovăţirea mea şi/sau a celuilalt, tristeţea, acceptarea separării, vindecarea. Însă, uşor, uşor, toate acestea trec.

Important este că persoana să înveţe ceva despre sine, să poată evolua, să poată fi mai bună.

De cele mai multe ori avem tendinţa să căutăm fericirea în celălalt, să căutăm fericirea în acea relaţie. Iar când se relaţia se termină, rămâne sentimentul că s-a sfârşit cu fericirea.

Celălalt nu există ca să îmi împlinească mie nişte nevoi, fie ele materiale sau emoţionale. Bine ar fi să mă abţin să proiectez pe partenerul meu aşteptările mele, să pot să îl văd aşa cum este el şi nu aşa cum mi-aş dori eu să se schimbe.

Să ne amintim că cea mai importantă relaţie din viaţa mea este cea cu mine. Aceasta reprezintă temelia unei relaţii cu altcineva. E ca şi cei "şapte ani” de-acasă în dezvoltarea unui copil.

O despărţire poate fi un moment propice din viaţă pentru a te redescoperi, pentru a afla că există resurse interioare nebănuite până atunci. Iar basmele acelea din copilăria noastră în care Făt Frumos şi cu Ileana Cosânzeana s-au iubit până la adânci bătrâneţi şi au trăit fericiţi, sunt doar basme.

În viaţa reală, oamenii pleacă uneori, fie că aşa aleg ei, fie că viaţa lor pe acest pământ s-a sfârşit. Un profesor de psihoterapie m-a învăţat să fiu mereu sinceră cu mine şi cu partenerul meu şi să îi spun "Te iubesc astăzi!”. Şi mâine?! Să mă întrebe mâine.

Citit 1773 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2017 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.