Importanţa sexului în viaţa de cuplu

Importanţa sexului în viaţa de cuplu
În foto, Nicoleta Popleşanu - psiholog
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Este sexul important în viaţa de cuplu? Da!! El creează între cei doi parteneri atât o legătură fizică cât şi una emoţională. Sexul se află pe prima treaptă din piramida lui Maslow în categoria nevoilor fiziologice, alături de nevoia de apă, hrană, aer, somn. Are rol benefic pentru sănătate, pentru stima de sine, pentru menţinerea şi consolidarea unei relaţii de cuplu.

Apariţia dorinţei sexuale se realizează în mod diferit la bărbat faţă de femeie.

Sentimentele vor avea un rol important în erotica feminină, la femei dorinţa sexuală luând naştere din sentimentul de dragoste şi nu invers, în timp ce la bărbat dorinţa sexuală poate da naştere sentimentelor pentru parteneră. Bineînţeles, mai sunt şi excepţii.

Bărbaţii sunt diferiţi de femei în ceea ce priveşte sexualitatea şi prin faptul că ei nu pot avea decât un singur orgasm, femeile putând avea orgasme multiple. Sexualitatea evoluează pe parcursul întregii vieţi, iar  viaţa sexuală se schimbă odată cu înaintarea în vârstă.

Dorinţa şi actul sexual sunt diferite la adolescenţă, la maturitate şi la bătrâneţe. La fiecare vârstă sexul ni se pare altfel şi, de fiecare dată, cel mai bine e în prezent. Cum ajung doi oameni să simtă atracţie sexuală şi iubire unul pentru celălalt? Responsabilul este hormonul oxitocină. Îl eliberăm în timpul sexului, iar el creează sentimentul de ataşament faţă de partener. Deci, cu cât facem mai mult sex, cu atât consolidăm relaţia de cuplu în plan emoţional.

De aceea, adesea confundăm sentimentul de atracţie cu cel de iubire, chiar dacă cele două sunt distincte. Oxitocina este cea care creează liantul între sex şi iubire şi ne face să spunem cu certitudine că o relaţie de cuplu nu poate supravieţui doar cu iubire sau doar cu sex.

Viata sexuală a omului nu încetează odată cu suprimarea funcţiei reproducătoare, ea continuând în mod independent de aceasta. Să nu uităm că cel mai important ,,organ sexual” este creierul.

Atât timp cât ni-l dorim, îl preţuim şi îl construim, ne putem bucura de el toată viaţa.

Citit 5291 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2017 15:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.