Noua grilă scade salariile profesorilor

Noua grilă scade salariile profesorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesorii vor avea salarii mai mici cu 6 până la 12 la sută, dacă se va aplica ultima variantă a Legii unice de salarizare, susţine Constantin Ciosu, liderul gălăţean al FEN *

„Dacă salariul minim pe economie va rămâne 600 de lei, prin aplicarea Legii unice de salarizare în varianta actualului proiect, lefurile profesorilor se vor micşora cu 6-12 la sută. Cum FMI a cerut României să reducă fondul de salarii pentru bugetari de la 9,6 la sută din PIB cât este acum, la   numai 6 la sută din PIB, cu siguranţă salariul minim pe economie nu va ajunge la 750 de lei, iar în 2010 cadrele didactice vor primi mai puţini bani decât acum”, susţine secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu (foto).

Ciosu apreciază că profesorii ar putea primi cu 120, până la 250 de lei mai puţin decât până acum. „Sper ca Guvernul să nu adopte aşa ceva. Profesorii au fost iar nedreptăţiţi. Sunt din nou în jumătatea inferioară a grilei de salarizare. Vor lua mai puţini bani chiar, motivându-se că e criză. Criză e doar când vine vorba de ei, cei din administraţie, justiţie şi armată vor primi salarii mai mari, conform noii grile. Bugetarii de lux, rămân în continuare privilegiaţi”, spune nemulţumit liderul sindical. 

Potrivit ultimei variante a proiectului Legii unice de salarizare, care se află, la această oră, pe masa guvernului, profesorii cu gradul didactic I vor primi între 2,65 salarii minime brute, adică 1.590 de lei, dacă au între 2 şi 6 ani vechime, şi 4,1 salarii minime brute, pentru cei cu peste 40 de ani vechime, adică 2.460 de lei.

Pentru învăţători şi educatori, noua grilă se situează, pentru cei care au doar studii liceale, între 1,25  salarii minime – 750 de lei  la debutanţi şi 2,15 salarii minime la cei cu peste 40 de ani vechime, adică 1.290 de lei.

Citit 1223 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.