Cum să îi insufli copilului dragostea de lectură

Cum să îi insufli copilului dragostea de lectură
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cititul nu ar trebui să fie o corvoadă, ci o pasiune pe care copilul dumneavoastră să o îndrăgească.

Cu toate acestea, mai ales în prezent, doar o mică parte dintre copii şi adolescenţi îşi mai petrec timpul liber în compania unei cărţi. Cei mai mulţi părinţi nu ştiu sau nu au timp să gestioneze situaţia şi, astfel, lectura e evitată, în favoarea altor activităţi, cum ar jucatul cu telefonul sau tableta. Unii părinţi ajung să îşi oblige copii să citească, lucru care nu face altceva decât să le creeze acestora o aversiune pentru lectură. Copilul trebuie să înţeleagă că cititul poate fi foarte relaxant şi că, de cele mai multe ori, e o modalitate excelentă de a-şi extinde cunoştinţele în diverse domenii.

Iată totuşi câteva trucuri eficiente pentru a avea în casă un devorator de literatură:

Copilul dumneavoastră trebuie sa aibă acces la cărţi şi la alte materialele scrise. Una dintre cele mai mari greşeli pe care o fac adesea părinţii nu este legata de lipsa unei biblioteci acasă, ci de faptul că le oferă copiilor cărţi care sunt peste nivelul lor intelectual. Cel mai bine este să îi oferiţi volume uşoare, de recreere, astfel încât dorinţa lui de lectură sa crească.

Este bine să alegeţi cărţi dintr-un domeniu de care este interesat copilul, chiar şi cărţi care conţin benzi desenate. O idee ar putea fi să lăsaţi cartea într-un loc unde i-ar sări în ochi celui mic. Aşa îi oferiţi copilului posibilitatea de a alege dacă vrea sau nu să o răsfoiască.

Un abonament la bibliotecă ar putea fi o altă opţiune, mai ales dacă biblioteca dumneavoastră are puţine cărţi care ar putea stârni interesul copilului. Orice puşti ar trebui să aibă un astfel de permis, imediat ce a învăţat să citească. Mergeţi împreună la bibliotecă, explicaţi-i cum poate să găsească volumele cu subiectele care îl preocupă. Încurajaţi-l să ia o carte din raft şi s-o răsfoiască.

Cititul înainte de culcare este un mod foarte bun de a-l obişnui pe cel mic cu lectura. Cititul unei poveşti pentru a-l adormi poate fi o idee bună. În timp, copilul va cere singur să îi citiţi ceva. Când acesta poate citi singur, îi puteţi sugera lecturarea unei cărţi înainte de a se duce la culcare, ca alternativă la jucatul pe telefon sau calculator.        

Citit 1907 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2017 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.