Pentru viitorii tătici. Ce acte sunt necesare pentru a primi indemnizaţie

Pentru viitorii tătici. Ce acte sunt necesare pentru a primi indemnizaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De cele mai multe ori, după naşterea unui copil, mama este cea care solicită concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului. Însă, asta nu este o regulă. În ultimii ani, tot mai mulţi tătici au ales să rămână ei acasă doi ani pentru a-l îngriji pe noul membru al familiei.

Cei care se gândesc la această alternativă, trebuie să ştie că procedura este la fel de simplă ca şi în cazul mămicilor. Singura diferenţă este că tăticii nu beneficiază de o lună de concediu după naştere, nefiind ei cei afectaţi sau epuizaţi fizic.

Iată paşii care trebuie urmaţi: prezentarea în copie a documentelor justificative, fără a mai fi necesară legalizarea, ci doar confruntarea cu originalul, la depunerea acestora; în cazul copiilor născuţi în străinătate, certificatul sau extrasul de naştere (act pe care îl primesc până la eliberarea certificatului, în cazul în care copilul de etnie română este născut în străinătate) în traducere autorizată, nu şi prin legalizare; în situaţiile de acest tip, primăriile vor transmite agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială documentele de solicitare a drepturilor în format electronic (scanate), pentru a se putea prelucra operativ la nivelul agenţiilor pentru plăţi; există posibilitatea de certificare a cererii de către primar sau persoana desemnată de acesta, prin semnătură electronică, asigurând mai multă rapiditate în analiza administrativă.

Alte acte necesare sunt: cererea tip, adeverinţă tip, actele de identitate ale părinţilor, certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, certificat de căsătorie, livret de familie, adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana îndreptăţită a realizat veniturile salariale timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului. De asemenea, taţii au obligaţia de a specifica în cuprinsul formularului de cerere că, pe lângă dreptul la alocaţia de stat pentru copii, se solicită dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului.

S-a simplificat şi solicitarea unui nou drept în cazurile de suprapunere a drepturilor pentru copiii născuţi în perioada de concediu, prin depunerea cererii şi prezentarea numai a documentelor suplimentare care atestă noua situaţie, mai exact certificatul de naştere al următorului copil, precum şi, dacă este cazul, actele care atestă realizarea de venituri în cazul în care părintele a avut venituri supuse impozitării. Există prevederi care dau posibilitatea, pe viitor, de a se solicita documente doveditoare online, pe baza semnăturii electronice extinse.

Taţii au la dispoziţie formularele necesare acordării drepturilor pe site-urile ministerului, Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, dar şi la primării.

Mămicile care au muncit în străinătate pot primi indemnizaţie

Mămicile care au muncit în străinătate şi urmează să nască trebuie să ştie că pot beneficia de indemnizaţie în România, doar dacă au muncit în ultimele şase luni în ţară. Cele care nu au muncit în ţară în ultima jumătate de an nu pot solicita ajutorul pentru creşterea copilului. În cazul cetăţenilor români care desfăşoară activităţi profesionale într-un alt stat membru al UE, aceştia au dreptul la beneficiile pentru copii acordate de statul membru şi depun cererea la instituţia competentă cu acordarea beneficiilor de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei din acel stat membru.        

Citit 2413 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2017 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.