Handicapul bugetelor de criză

Handicapul bugetelor de criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Însoţitorii persoanelor cu handicap, în pericol? *

Reducerea cu 15,5 procente a cheltuielilor de personal pe care primăriile vor fi obligate să o aplice îi va afecta nu doar pe funcţionarii publici şi pe angajaţii serviciilor administraţiilor locale, ci şi pe însoţitorii persoanelor cu handicap.

Deşi aceştia muncesc 24 de ore din 24, nu 8 ore pe zi, iar de cele mai multe ori nu au nici calificarea necesară pentru a îngriji o persoană cu dizabilităţi, însoţitorii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, la care se adaugă sporurile aferente vechimii în muncă. Ei au acelaşi statut ca orice angajat al primăriei.

Deoarece câţiva primari din ţară au anunţat că vor sista plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, am făcut un mic sondaj printre primarii din judeţ, întrebându-i dacă au probleme cu plata salariaţilor şi dacă se gândesc să aplice această măsură.

Tecuci: „Avem peste 250 de însoţitori”

Primarul municipiului Tecuci, democrat-liberalul Eduard Finkelstain, ne-a declarat că primăria pe care o conduce are în plată peste 250 de însoţitori ai persoanelor cu handicap.

„În acest moment nu avem probleme cu plata lor. Nu avem în intenţie să le reducem salariile. Nu poţi să iei banii acestor persoane aflate şi aşa într-o situaţie atât de dificilă”, a declarat primarul.

Finkelstain a admis, însă, că reducerea de 15,5 la sută a cheltuielilor de personal îi va afecta pe toţi angajaţii Primăriei, de la primar până la ultimul salariat. În acest moment, Primăria Tecuci a blocat cele 20 de posturi vacante, a redus sporurile, a eliminat tichetele de vacanţă, deci a făcut toate economiile posibile permise de lege.

Dar dacă se va pune problema reducerii programului de lucru al salariaţilor Primăriei sau a concediului fără plată, măsura va fi dificil de aplicat în cazul însoţitorilor persoanelor cu handicap.

Târgu Bujor: „Ar fi un abuz să umblăm în acei bani!”

Primarul social-democrat al oraşului Târgu Bujor a sărit ca ars când l-am întrebat despre banii cuveniţi însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. „Nu ai voie ca primar să te atingi de acei bani. Ar fi abuz în serviciu! Noi avem în plată 31 de asemenea însoţitori. Banii pentru plata lor vin din fondurile defalcate de la Guvern. Avem fonduri suficiente pentru plata lor, până la sfârşitul anului, ca şi pentru beneficiarii venitului minim garantat”, ne-a declarat Arfire. 

Frumuşiţa: „Cum să trimit în concediu un îngrijitor?”

Primarul PSD al comunei Frumuşiţa, Ioan Nelu Munteanu, ne-a declarat clar că sub nicio formă nu ar tăia din buget cheltuielile cu salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap.

„Avem în plată vreo 30 de însoţitori. Nu am voie să mă ating de banii lor. Eu am făcut reduceri de personal la Primărie şi cred că mă încadrez în reducerile de buget. Nu pot trimite în concediu fără plată o persoană care îngrijeşte un om cu handicap pentru că persoana în cauză rămâne fără îngrijire”.

Ţepu: „Ar fi ultimul lucru la care ne-am gândi”

Serviciul de Asistentă Socială al Primăriei din comuna Ţepu are în plată 12 însoţitori ai persoanelor cu handicap. Primarul din Ţepu, liberalul Daniel Ţuchel, a fost singurul care ne-a declarat că nu are bani suficienţi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu nevoi speciale, în trimestrul al IV-lea:

„Ultimul lucru la care ne-am putea gândi ar fi să renunţăm la plata acestor persoane. Un angajat al Primăriei munceşte 40 de ore pe săptămână, însoţitorii muncesc 24 de ore din 24. Ei nu beneficiază nici măcar de concediu de odihnă pentru că persoanele cu handicap ar rămâne fără îngrijire”.

„Până în acest moment, sincer să fiu, nu m-am gândit la nicio modalitate pentru că aştept ca Guvernul să se răzgândească în bine şi să renunţe la această idee de reducere a cheltuielilor. Nu pot să pun lacătul pe primărie, aşa cum nici preotul nu poate pune lacătul pe biserică”.

„Până acum s-a zis că cel mai prost guvern a fost cei din perioada 1996 – 2000. Încep să mă îndoiesc că acesta a fost cel mai prost guvern pentru că lui nici prin cap nu i-a trecut să reducă cheltuielile în acest fel”, ne-a declarat Ţuchel, adăugând că aşteaptă rectificarea pentru a avea fonduri suficiente.

Foto: internet

Citit 1227 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.