Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

8 noiembrie este data la care îi sărbătorim pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sfinţi în jurul cărora Biserica adună şi serbează "soborul" Sfinților Îngeri laolaltă. Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri şi sunt reprezentaţi având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, Sunt consideraţi în tradiţia populară păzitori ai oamenilor, de la naştere şi până la moarte, care se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora şi călăuze ale sufletelor în drumul lor spre rai. Îngerii slujesc la apărarea şi călăuzirea oamenilor, ei duc rugăciunile noastre la Dumnezeu, ocrotesc pe cei drepți, sfătuiesc de bine pe oameni prin glasul conştiinţei.

Relatări despre Sfinţii Arhangheli întâlnim atât în Vechiul Testament, cât şi în Noul Testament. În toate situaţiile, îngerii le fac cunoscută pământenilor voia lui Dumnezeu. Potrivit învăţăturii Bisericii Creştine, îngerii sunt "duhuri slujitoare", fiinţe fără trup, dar, potrivit unor mărturii din Sfânta Scriptură, pot lua şi forme văzute. În iconografia noastră, cei doi Arhangheli sunt prezentaţi împreună.

Mihai se traduce „Mi-ca-el”, adică „Cel ce este ca Dumnezeu”. Gavriil este îngerul cel mai legat de mântuirea omenirii, iar numele lui înseamnă „Puterea lui Dumnezeu”. El este cel care vesteşte soţilor Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria, dar şi cel care aduce Bunavestire - Naşterea Pruncului dumnezeiesc Iisus Hristos de către Fecioara Maria. Îngerul Gavriil a fost cel care a prăvălit piatra de pe mormântul Mântuitorului şi a şezut deasupra ei în momentul Învierii Domnului. Tot el a dus vestea Învierii femeilor mironosiţe.

În Ortodoxie, cei doi Arhangheli sunt de nedespărţit şi întotdeauna se prăznuiesc împreună.

Tradiţii şi ritualuri

În sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se fac praznice pentru sufletele morţilor. Bucatele date de pomană pentru morţi în Ajun sau în Ziua Arhanghelilor, se numesc moşii de Arhangheli sau de toamnă. Se consideră că toţi cei care aprind o lumânare în această zi vor avea "lumină de veci" în lumea de dincolo. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă. Tot în această zi, finii aduc daruri naşilor, întrucât, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli. Ciobanii îi consideră că arhanghelii au grijă de oi să fie sănătoase şi cu spor la mărirea turmei.

Hram la Mănăstirea Metoc

Săptămâna viitoare, miercuri, va fi hram la biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" de la mănăstirea Metoc, aşa cum este ea cunoscută de gălăţeni, de pe strada Egalităţii, nr. 6. Istoria unuia dintre cele mai importante lăcaşuri de închinare din oraşul nostru începe în urmă cu mai bine de două secole. În 1798, "starostele negustorilor", Gheorghe Şişman, ctitor al mănăstirii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", cumpără locul pe care avea de gând să ridice mănăstirea, iar construcţia va începe în 1802 şi va dura trei ani. "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" va fi închinată mănăstirii Neamţ, de unde şi denumirea de "metoc", adică, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, "mănăstire mică, subordonată administrativ unei mănăstiri mai mari". Istoria aşezământului monahal a fost una zbuciumată: ocupat de armata ţaristă în 1810, incendiat în 1821 şi reconstruit după patru ani. Pe vremea comuniştilor, pentru o scurtă perioadă de timp, şi-a pierdut statutul de mănăstire şi a rămas doar biserică de mir. Acum, mănăstirea este monument istoric şi a redevenit  locaş de vieţuire a călugărilor, din 1994. În biserică se păstrează icoane pictate pe lemn, foarte valoroase, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX- lea.

Statisticile zilei Onomastică

Pe data de 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Potrivit statisticilor, peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc ziua numelui în ziua Sfinţilor Arhangheli. Cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela. Dintre aceştia, mai bine de jumătate sunt bărbaţi, iar numărul celor care poartă numele Arhanghelului Mihail este preponderent.

Citit 4956 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2017 22:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.