Doruleţ Resmeriţă: „Nu am schimbat directori pe criterii politice”

Doruleţ Resmeriţă: „Nu am schimbat directori pe criterii politice”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dintre cei 62 de directori noi, numai 10 sunt de la PD-L”, afirmă inspectorul şcolar general * Profesori valoroşi au refuzat postul *

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă (foto) consideră că e un lucru normal ca Ecaterina Andronescu să revoce ordinul prin care se anulau numirile directorilor făcute după 31 august.

„Este pentru prima dată când ministrul cere să aprobe numirile directorilor şi inspectorilor. Până acum era suficient numai girul inspectorului general. E un ordin care m-a contrariat. Cu două zile înainte de apariţia lui, Guvernul îşi asumase răspunderea pe Legea învăţământului şi pe descentralizarea sistemului, iar ministrul a dat un ordin prin care hipercentraliza învăţământul”, spune şeful ISJ.

Acesta susţine sus şi tare că numirile noilor directori la Galaţi nu s-au făcut pe criterii politice: „Sunt 142 de decizii de numire a directorilor cu delegaţie, dintre care 80 sunt de continuitate şi numai 62 sunt pentru manageri noi. Dintre aceştia numai 10 cred că sunt PD- L”.

„Dovadă că nu am făcut numiri politice, sunt consilierii de la PNL şi PSD care sunt şi directori şi pe care i-am păstrat în funcţie. La Gohor, de exemplu, directorul e consilier PNL. La Smârdan avem director un consilier PNG. La CNVA a fost numit Vasile Ciuchină, care e de la PNL. Am şi exemple de foşti directori PD-L care nu au mai primit anul acesta continuitate pe post, cum sunt cei de la Bereşti-Meria sau Umbrăreşti (de Tecuci)”, spune Doruleţ Resmeriţă.

„Au existat unele presiuni din partea PSD”

Cu toate acestea, sunt unii oameni ai şcolii care susţin că au fost schimbaţi din funcţie numai pentru că nu au vrut să se înscrie în PD-L. Inspectorul general recunoaşte că au ajuns şi la urechile sale unele comentarii, dar crede că au fost lansate de oamenii PSD-ului, care şi-ar fi dorit funcţie şi nu au primit:

„PD-L nu are putere locală şi nu am făcut presiuni politice. Au existat însă unele presiuni din partea PSD. În protocolul semnat între PSD şi PD-L nu există nicio înţelegere ca acolo unde este primar PSD să punem un director de la acelaşi partid, cum mi s-a comunicat indirect. De când am venit, mi-am propus să nu existe numiri făcute de niciun partid” susţine seful ISJ.

Oamenii de valoare nu mai vor să intre în horă

Resmeriţă a mai adăugat că numirile s-au făcut „în interesul învăţământului”: „Există multe cadre didactice capabile din judeţ care ar fi meritat să fie directori, chiar au mai fost şi au confirmat că sunt buni. Dar aceştia refuză posturile. E greu să te baţi cu furnizorii pentru că nu sunt bani să le achiţi facturile, că nu sunt bani pentru navetă şi aşa mai departe”.

„De exemplu, la Lieşti, profesorul Ciorâţă de la PNL nu a vrut să fie director. La fel şi profesorul Vasilache de la Ţepu, care nu e în niciun partid şi care a fost schimbat politic, cu ceva timp în urmă. Ambii sunt nişte simboluri, nişte cărturari pentru comunele respective, dar au preferat să rămână la catedră.”

Din  nefericire, politizarea în exces a şcolilor face numai deservicii învăţământului. Din cauza şicanelor între primari şi directorii de şcoli care au culori politice diferite şi din cauza schimbărilor făcute pe aceleaşi criterii şi nu pe valoare, dascălii valoroşi refuză să mai intre în horă şi preferă să rămână să-şi facă treaba la catedră, pentru că acolo, de bine, de rău politica nu a dat  niciun om afară.

Citit 2777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.