Elena Andrieş, în drum spre Jocurile Olimpice

Elena Andrieş, în drum spre Jocurile Olimpice
Concurs de calificare pentru Tokyo 2020
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Gălăţeanca Elena Andrieş, triplă campioană europeană, va participa în Qatar la o puternică competiţie, aflată pe lista celor în care se punctează pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Începând cu ediţia următoare a Jocurilor Olimpice, modul de calificare a fost schimbat radical, printre altele şi ca o măsură împotriva dopajului. Până acum, rezultatele se contabilizau pe fiecare federaţie internaţională, iar acestea obţineau, în funcţie de punctaj, dreptul de a fi prezente cu un anumit număr de sportivi, fără nominalizare.

Astfel, în calificări puteau puncta anumiţi sportivi, iar la Jocurile Olimpice să fie înscrişi alţii, posibil aduşi direct din "laboratoare". Acest lucru acum nu mai este posibil, calificările urmând să se facă individual. Totodată, pentru a intra în clasamentele calificărilor, sportivii trebuie să participe la minimum şase concursuri de cel mai înalt nivel - campionate mondiale, continentale şi cele de nivelul competiţiei din acest sfârşit de săptămână de la Doha - într-un interval de un an şi jumătate. La toate vor fi şi teste antidipong, astfel că nu va mai fi posibilă "ascunderea" pe perioadă lungi prin absenţă din competiţii.

Conform gălăţeanului Nicu Vlad, preşedinte al Federaţiei României de Haltere, obiectivul pentru anul următor este calificarea a cel puţin patru sportivi la Jocurile Olimpice. "Obiectivele noastre principale de anul viitor sunt calificările pentru Tokyo 2020. Potenţialul nostru de calificare este undeva la doi băieţi şi două fete, dar sperăm să putem duce mai mulţi", a declarat Nicu Vlad. Cele două fete pe care mizează fostul campion olimpic sunt Loredana Toma şi gălăţeanca Elena Andrieş.

Trei gălăţence în Qatar

Pentru Elena Andrieş, sportivă legitimată la CS Universitatea Galaţi (antrenori Costel Dimofte, Mariana Dumitrache, Mariana Toma), la Doha va fi al doilea concurs care contează pentru ajungerea la Tokyo 2020. Primul a fost Campionatul Mondial din luna noiembrie, unde Andrieş s-a clasat pe locul 5, fiind depăşită de două sportive din China şi două din Thailanda. Cum la Jocurile Olimpice nu pot fi înscrişi doi concurenţi din aceeaşi ţară la o categorie de greutate, ierarhia de la Mondiale arată că Andrieş este în grafic pentru o medalie olimpică la 55 de kilograme, ea fiind marea speranţă a sportului gălăţean într-o clasare pe podium la Tokyo.

La "Qatar Cup" vor mai participa încă două sportive gălăţene cu frumoase perspective, Andreea Penciu (CSU Galaţi, categoria 59 kg) şi Alexandra Alexe (CSM Dunărea, antrenori Marin Otinceanu şi Mihai Nicolae), ambele multiple medaliate la campionatele mondiale şi europene de juniori şi tineret.

Citit 1369 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 22:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.