Victoria aşteptată de 714 zile

Victoria aşteptată de 714 zile
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gălățeanca Patricia Ţig a învins-o, marţi, pe unguroaica Anna Bondar (193 WTA) cu scorul de 6-2, 6-1, în prima rundă a turneului de tenis BRD Bucharest Open (WTA), dotat cu premii totale de 250.000 de dolari şi găzduit de Arenele BNR din Capitală.

Jucătoarea formată în Galați de antrenorul Marian Dimulescu și mutată în Brașov de mai bine de trei ani a avut nevoie de doar o oră şi şase minute pentru a o învinge pe Bondar şi a accede în optimile de finală.

Pentru Patricia Ţig (24 ani) a fost prima victorie pe tabloul principal al unui turneu din circuitul WTA după 714 zile, precedentul succes similar fiind cel din prima rundă a turneului de categorie Internațional de la Washington, pe 1 august 2017. Din septembrie 2017, Ţig a avut o lungă pauză din cauza accidentărilor, care s-a prelungit apoi după ce a devenit mama micuței Sofia, născută anul trecut, la 30 noiembrie.

"Simt că, din punct de vedere fizic, sunt chiar mult mai bine decât înainte. Am revenit în aprilie în turnee ITF, am crezut că sunt pregătită, dar încă nu eram. Am avut zece săptămâni în Cancun (n.r. - Mexic), am luat-o ca şi cum aş fi avut antrenamente şi meciuri de antrenament. La început a fost foarte greu, pentru că nu mai ştiam cum e să joci pe puncte. Mi-a luat câteva turnee ca să îmi intru în ritm. În primele turnee, am avut destule probleme, mici, dar care m-au afectat", a povestit Patricia Ţig despre prima etapă a revenirii sale pe terenul de tenis, într-un interviu pentru Prosport.

Postura de jucătoare-mămică

Sportiva a vorbit şi despre noua sa postură, de jucătoare-mămică. "Modul meu de a gândi s-a schimbat. Aici este meritul Sofiei (n.r. - fetiţa Patriciei), care este mai mult decât pot să exprim în cuvinte. Este greu să stau departe de Sofia, de câte ori pot o iau cu mine la antrenamente, la turnee. Avem ajutor, aşa că totul e în regulă. De când s-a născut, cel mai mult am stat departe de ea vreo patru zile. Deja am zis că este prea mult şi că nu vreau să se mai întâmple. Cred că la un moment dat vom fi nevoiţi să o facem, când vom juca turnee dintr-un colţ în celălalt al lumii, dar aşteptăm să crească un pic şi apoi sperăm că va fi mai uşor pentru ea. Sofia înseamnă totul pentru mine, iar prezenţa ei mă ajută mult, este o motivaţie incredibil de puternică. Eu, cea de acum, nu mă pot compara absolut deloc cu eu, cea de dinainte. Mi s-a schimbat modul de a gândi, mi s-au schimbat priorităţile, dorinţa, motivaţia. Totul e altfel. Simt că nu mai pun atâta presiune pe mine într-un meci, pentru că am şi alte priorităţi", a mărturisit Patricia Ţig.

Zece săptămâni în Mexic

Ultimul meci îl jucase în China, la turneul de la Guangzhou, în septembrie 2017, când s-a retras în timpul jocului din primul tur, din cauza unei accidentări. Reacomodarea cu tenisul competiţional şi-a făcut-o începând din prima decadă a lunii aprilie, într-o serie de nouă turnee ITF cu premii de câte 15.000 de dolari, la Cancun, în Mexic. Lunga pauză a însemnat ieşirea din clasamentul WTA, astfel că a trebuit să reînceapă de la zero, cu calificări chiar şi la aceste turnee mici. În ultimele patru turnee din această serie, au început să apară şi rezultatele bune, toate cu finală jucată şi cu trofeu câştigat la ultimele două.

Pe baza poziţiei din clasamentului protejat (157 WTA), care îi permite să folosească acest loc pentru înscrierea la câteva turnee, puţine, Ţig a avut prima încercare de revenire în circuitul WTA prin înscrierea în calificările de la Wimbledon, unde a pierdut în primul tur, în trei seturi, 3-6, 6-1, 4-6, cu Paula Badosa (Spania).

A doua încercare a fost pentru turneul de acum, BRD Bucharest Open, cu un traseu foarte lung. Mai întâi a avut de depăşit un miniturneu de precalificare, în care a trecut de Ilona Ghioroaie cu 6-1, 6-0 şi de Miriam Bulgaru cu 7-5, 6-3. Astfel, a obţinut accesul în calificări, unde au urmat alte trei victorii: 6-4, 6-4 cu Oana Simion, 5-7, 6-1, 6-1 cu Marina Melnicova (Rusia) şi 6-3, 6-2 cu Isabella Shinikova (Bulgaria) - care i-au adus Patriciei Ţig mult dorita revenire pe un tablou principal de turneu WTA.

Ţig, care şi-a asigurat 3.310 dolari şi 48 de puncte WTA prin victoria din primul tur, va avea un meci foarte greu în optimile de finală, urmând să o întâlnească astăzi pe letona Anastasija Sevastova (locul 11 WTA), câștigătoarea turneului de anul trecut.

Cea mai bună clasare din carieră a Patriciei Țig a fost locul 83 WTA.

Citit 1475 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iulie 2019 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.