Ţig este la New York, pregătindu-se de US Open

Ţig este la New York, pregătindu-se de US Open
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deşi nu a jucat săptămâna trecută, gălăţeanca Patricia Ţig a urcat încă două poziţii în ierarhia mondială, până pe locul 138 (454 de puncte), în urma actualizării de luni făcută de WTA. Peste o săptămână, Ţig va lua startul în calificările turneului de Mare Şlem de la Flushing Meadows, US Open.

Patricia Ţig, sportiva care a uimit în ultimele cinci săptămâni cu cea mai spectaculoasă ascensiune din acest an în tenisul mondial, ajungând din afara clasamentului WTA între primele 140 de jucătoare ale lumii, are ocazia, de săptămâna următoare, să încerce marele salt spre Top 100 WTA, unde poate reveni după doi ani şi jumătate, în cazul unui parcurs foarte bun la ultimul turneu de Mare Şlem al anului, Openul Statelor Unite. Cea mai bună clasare din cariera Patriciei a fost locul 83, în toamna anului 2017.

Ţig se află pe tabloul de calificări, acolo unde primele meciuri sunt programate începând de luni, 19 august. Participarea la US Open o tratează cu importanţă maximă, dovadă că a ajuns încă de duminică la New York, pentru a avea timpul necesar adaptării la diferenţa de fus oras dar şi pentru acomodarea la suprafaţa de joc (hard), mai ales că vine după o perioadă lungă în care a jucat doar pe zgură. Iniţial, Patricia Ţig era pe lista înscriselor la un turneu ITF din această săptămână, cu premii de 60.000 de dolari, dar s-a retras pentru a se dedica unui program special de acomodare cu "hardul" american.

Săptămâna trecută a fost prima de pauză competiţională pentru mama micuţei Sofia (9 luni), o pauză binemeritată după patru săptămâni foarte intense. Primul tablou principal al unui turneu WTA după o pauză de aproape doi ani a fost cel de la Bucureşti, unde a ajuns până în finală, cu o serie epuizantă de 11 meciuri (inclusiv precalificări) jucate în 14 zile, care a adus-o din afara clasamentului mondial până pe locul 264.

În ziua imediat următoare finalei de la arenele BRD s-a aflat pe drum spre Letonia, unde a ajuns până în "sferturile" turneului de la Jurmala, unul de categorie Internaţional (premii de 250.000 de dolari), parcurs cu care a avansat încă 43 de poziţii, până pe locul 223.

Apoi, în săptămâna ce a urmat (29 iulie - 4 august), a mers la turneul de la Karlsruhe (Germania), de 125.000 de dolari, unde a avut evoluţii excelente şi a reuşit să câştige primul trofeu WTA din carieră şi să facă un nou salt uriaş în ierarhia mondială, până pe locul 140.

La polul opus, Buzărnescu

În prima sută a ierarhiei mondiale mai sunt doar două jucătoare din România, Simona Halep - care se menţine pe locul 4, având 5.223 de puncte, şi Irina Begu, care a urcat o poziţie şi se află pe locul 91, cu 666 de puncte. Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu au ajuns pe 103, respectiv, 104. La polus opus Patriciei Ţig se află Mihaela Buzărnescu, cu un declin extrem de abrupt. Buzărnescu a început anul pe locul 25 şi acum a ajuns cu doar două poziţii deasupra Patriciei în clasamentul WTA, pe 136, cu numai trei puncte mai mult faţă de gălăţeancă. Buzărnescu a jucat în acest an în 23 de turnee WTA, iar Ţig doar în trei (plus şase ITF-uri de 15.000 dolari, care i-au adus 34 de puncte).

Foarte puţin în urma celor două se află Ana Bogdan, pe locul 141.

Citit 2416 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.